Op het EK moet nog blijken hoe ver Duitsland het gaat schoppen. Ja, ze hebben gewonnen van Nederland én Duitsland is praktisch door naar de kwartfinales ;. Máár dit bericht betreft dat Duitsland stukje bij beetje gedurende de eurocrisis haar machtspositie aan het verliezen is in Europa . Hoe komt dat zo en is het al dan niet een slechte ontwikkeling? Een analyse.
Het bootje raakt vol
Als je kijkt naar de ontwikkelingen van de laatste week kun je simpelweg stellen dat de Eurocrisis een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. De Grieken halen hun geld van de bank, evenals de Spanjaarden.
Spanje mocht dan wel een noodlening van 100 miljard gekregen hebben vorige week zaterdag; maar de rente op haar staatsleningen bereikten een nieuw eurozone record van 7% op de 10-jaars obligaties.
Spanje is dus nummer 4 die plaats neemt in de reddingsboot en dit fragiele bootje met Duitsland aan het roer raakt vol en dreigt nu echt om te slaan. Italïe dreigt nu immers ook nog in het bootje plaats te gaan nemen.
Dit is ook de zien aan de ontwikkeling van de Duitse 10-jaars rente, beter bekend als de Duitse Bund. Door de Eurocrisis bereikte de Duitse rente steeds weer nieuwe laagterecords. Echter, in de afgelopen week is er een correctie geweest zoals zichtbaar op de grafiek. Wordt Duitsland door haar aanpak van de eurocrisis nu als 'minder veilig' beschouwd, nu dat ook Spanje hulp nodig heeft? Zonder deze marktbeweging groter te maken dan het is, kán dit een nieuwe wending zijn in de Eurocrisis.
De Angel uit Angela Merkel
Sinds het begin van die Eurocrisis draait het in de bestrijding ervan met name om de mening van één land, namelijk Duitsland; met aan het roer Bondskanselier Angela Merkel. Dat Duitsland de belangrijkste inbrengt heeft is immers ook logisch;Duitsland is het machtigste en rijkste land in de Eurozone en het land heeft verreweg de grootste economie.Het standpunt van de Duitsers was tot op heden ook typerend voor de algehele aanpak van de Eurocrisis; deze moet aangepakt worden door het naleven van (strengere) afspraken en het bezuinigen op de overheidsuitgaven. Doordat de laatste weken de Eurocrisis wederom steeds verder oplaait, neemt tegelijkertijd ook de (internationale) druk ( zie hier én ook hier )op Duitsland steeds verder toe waardoor er toch een aantal opmerkelijke verschuivingen plaatsvinden. De angel is een beetje uit Angela Merkel.
François Hollande ondermijnt ook Merkel op het gebied van de begrotingsdiscipline. Frankrijk wil immers geen handtekening onder de 3% zetten tenzij er ook een plan op tafel ligt voor het bewerkstelligen van economische groei.
Politieke Unie
Het enige antwoord wat Merkel tot op heden geeft is dat Europa snel moet werken aan een politieke unie met een centralisatie van de macht in Brussel. Uiteraard allemaal leuk en aardig; maar heeft u enig idee hoe lang het duurt voordat dit op papier is gezet en is geïmplementeerd in de praktijk? U kunt dus voor het zover is nog een bandjeplakoplossing verwachten in de vorm van nieuwe liquiditeiten door o.a de ECB.
Het duurt immers maanden voordat plannen voor een nieuw Brussel door alle individuele parlementen is geloodst ( als dat überhaupt al lukt).
En "Politieke Unie" noemen in een speech; Wat bedoelt Merkel hier precies mee? U kunt naar mijn mening hier zelf van maken wat u maar wilt.
Zelfs premier Rutte schaart zich ditmaal niet achter dit voorstel van Merkel om meer macht naar Brussel te verschuiven. En dat terwijl Nederland vaak toch als een schoothondje achter Duitsland aanloopt.
Dus ook hier ziet u hoe Duitsland minder machtsuitstraling heeft dan op eerdere momenten in de eurocrisis.
De kern van de hele crisis is nu geworden dat het vertrouwen onder de burgers in met name de Zuid-Europese lidstaten weg is. En dat vertrouwen komt volgens het gezegde inderdaad te voet en gaat te paard. Een dergelijke situatie die meer dan alarmerend is en geen 5 voor 12, maar één voor 12 betreft.Kan Duitsland met Merkel de Europese burger het vertrouwen teruggeven?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten