woensdag 25 juli 2012

Goud ; slapende reus die wakker wordt?

Beleggers in goud hebben het afgelopen jaar weinig lol beleefd aan hun investering. Of toch wel?
In deze analyse wordt de ontwikkeling van de prijs van het edelmetaal onder de loep genomen
plus het feit dat er as we speak er een belangrijke ontwikkeling gaande is voor de komende tijd. Goud heeft een jaar lang vrij weinig gedaan, maar staat deze slapende reus nu op het punt om weer wakker te worden?Een analyse.

Korte termijnbelegger heeft geen rendement


Wie eind 2011 ( in dit jaar maakte goud record na record) in goud was gestapt heeft tot op heden nog weinig lol beleefd aan zijn belegging. Waar aandelen sinds begin dit jaar licht in de plus staan (dividend niet meegerekend) schommelt de goudprijs nu bijna een jaar lang zo rond de 40.000 euro per kilogram.
Obligaties van veilige landen zoals Duitsland en Nederland zijn tot op heden door de crisis meer waard geworden en al dan niet een betere investering geweest??
Goud heeft in tegenstelling tot obligatieties van veilige landen nog niet kunnen profiteren van de steeds terugkerende eurocrisis ( of de nooit weg geweest zijnde eurocrisis)




U kunt ook zeggen dat goud een erg stabiele factor is geweest en de belegger in euro's niets gemerkt heeft van de correctie in de dollarkoers van goud waar verderop in dit blogbericht nog aandacht aan wordt besteed.
Daarnaast heeft ook een gewone spaarrekening door de lage rente (waar u de inflatie nog van moet aftrekken) niets gerendeerd.

De stabiele europrijs van goud komt door de gedaalde euro.De goudprijs in euro's is eenvoudiger uit te rekenen door de goudprijs in dollars te delen door de huidige eurodollar koers. En zoals u wellicht weet is in de afgelopen periode de euro alleen maar verder gedaald door de problemen in de Eurozone tot nu de laagste koers in zo'n 2 jaar tijd.
Hieronder de stabiele goudprijs in euro's van het afgelopen jaar waar de goudprijs toch nog vlakbij de recordprijs koerst: (Bron; Behr.nl) 





De wat langere termijn van de Goudprijs in Euro's laat echter zien dat de uptrend stevig in tact is en dat er voorlopig slechts een pauze te noteren valt in deze opwaartse beweging. Hieronder is een grafiek met de koersontwikkeling van de afgelopen zes jaar te zien.(uptrend van 15.000 naar 40.000 )


De dollarbelegger in goud is in de aap gelogeerd?


Beleggers die in de (international bekende en meest gebruikte) dollarprijs van goud hebben belegd zijn echter slechter af geweest. Door de toegenomen waarde van de dollar ( en de gedaalde euro zo u wilt) is de correctie van de goudprijs hier wel goed zichtbaar op de volgende afbeelding. De correctiebeweging vanaf de top van 1920 dollar tot nu zo rond de 1600 is duidelijk te zien. 



Wat u echter ook ziet ingetekend in de grafiek is een zogeheten pennant of wellicht zelfs een dalende wig waarin de goudprijs in dollars zich heeft bewogen het afgelopen jaar. De belangrijke ontwikkeling die ik wil aanstippen is dat er nu een beslissing moet worden genomen voor de koersontwikkeling vanaf heden nu. Deze staat zoals u ziet op het punt plaats te vinden. Een beweging verder omhoog of omlaag?
Een stijging boven de bovenste dalende lijn kan een nieuwe opwaartse beweging doen starten.

En het toeval van vandaag is dat er in de Wall Street Journal een verhaal staat over wellicht een nieuwe ronde van Quantative Easing (dit via een bron binnen de FED). Oftewel; het beleid om de lange rente in de VS omlaag te krijgen door staatobligaties op te kopen. (dit wordt ook wel gewoon bijdrukkerij genoemd)
Vandaag breekt op dit nieuws de goudprijs door de 1600 dollargrens

De effecten van het QE-beleid moge duidelijk zijn via onderstaande grafiek. (Operation Twist was zoals u ziet de tegenvaller die de correctieperiode op goud heeft ingeluid)




Is hiermee de correctie periode nu afgelopen?   Wordt vervolgd............................









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis