In dit artikel eindelijk géén Europese schuldencrisis, maar nu de grote broer en superlatieve versie hiervan, namelijk de Amerikaanse problemen;
Allereerst een korte terugblik: afgelopen augustus was de schuldenproblematiek ook aan de andere kant van de oceaan het gesprek van de dag. Het Amerikaanse schuldenplafond dat is vastgelegd in de grondwet moest worden verhoogd en in de publieke discussie konden de Democraten en Republikeinen het maar niet eens worden over een aanpak van het begrotingstekort. En de politici rolden hierbij bijna vechtend over straat.
De Democratische insteek in de discussie betreft naast bezuinigingen ook een verhoging van belastingen (voor met name de rijke toplaag in de VS) en de Republikeinen willen juist minder overheidsbemoeienis en met name snoeien in de overheidsuitgaven. De Democraten wilden het liefst dat het schuldenplafond dermate verhoogd zou worden dat een hernieuwde discussie over het probleem pas na het verkiezingsjaar 2012 zou terugkeren.Het gevolg van de algehele besluiteloosheid was het verliezen van de 'AAA-status' volgens kredietbeoordelaar S&P.En wat was in augustus ook alweer de (tijdelijke) oplossing?; Het Congres richtte een commissie op van 12 "wijze politici" op ( 6 Democraten en 6 Republikeinen), die gezamenlijk tot een oplossing moesten komen.En daarnaast werd het schuldenplafond dermate verhoogd, zodat de resultaten van deze Supercommissie konden worden afgewacht voordat er verdere besluiten zouden worden genomen.
Welnu, gisteravond kwam de Supercommissie met de officiële mededeling dat zij totaal gefaald had. De onderhandelingen zijn werkelijk op niets uit gelopen, terwijl de commissie de opdracht had voor 1200 miljard dollar aan bezuinigingen bijeen te rapen. Bye bye Super committee.....
Het falen van deze Amerikaanse politici heeft een aantal gevolgen;
een belangrijke factor is de toegenomen woede en wantrouwen t.o.v politici uit Washington bij de Amerikaanse consument. In deze kwestie maakt de Amerikaan geen onderscheid tussen een Democratische of Republikeinse politicus; de politiek te Washington als geheel faalt opzichtig. De Amerikaanse economie is voor tweederde afhankelijk van de Amerikaanse consument en zijn bestedingsgedrag, en het vertrouwen van deze consument staat door deze schuldendiscussie stevig onder druk.
Daarnaast is er afgesproken dat indien er geen afspraken kunnen worden gemaakt er bezuinigd gaat worden volgens de "kaasschaafmethode". Dit houdt in dat bij alle vormen van overheidsuitgaven de kaasschaaf wordt gehanteerd. Maar onder andere de Republikein McCain wil dat deze afspraak weer wordt teruggedraaid, omdat er dan ook op Defensie bezuinigd gaat worden waardoor wellicht de nationale veiligheid in gevaar kan komen.
Dus wat nu? In de tussentijd tikt de schuldmeter van de VS gewoon verder, welke live is te volgen via; debtclock.org
De schuld ten opzichte van het BBP heeft recentelijk de 100% gepasseerd en de voorgenomen bezuinigingen zijn niet in staat om deze alsmaar groeiende schuld te reduceren.
Een verhoging van een schuldplafond is geen oplossing van het probleem maar niets anders dan een uitstel ervan. Eind deze maand kijkt kredietbeoordelaar Fitch opnieuw naar de waardering van de Verenigde Staten en besluit of deze aangepast moet worden.
De goudprijs toont intussen een zeker aantoonbaar verband met het continu verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond....
wordt vervolgd............
Krijg hoofdpijn van die debt clock =P
BeantwoordenVerwijderenHeb wel een paar vraagjes, waarom betalen er zo weinig mensen belasting in Amerika? En hoe konden ze het zo ver laten komen? En is het nou echt zo dat ze roepen dat de overheid op zichzelf moet bezuinigen en er vervolgens oprecht achter komen dat defensie ook een onderdeel is van de overheid? Daar hoef je toch niet intelligent voor te zijn om dat te kunnen bedenken?
Als je die debt clock ziet snap je wel het punt van de republikeinen dat het geen zin heeft de belasting te verhogen want dan zou elke tax payer een ton moeten ophoesten... Maar ja alle beetjes helpen natuurlijk =D Ben benieuwd naar deel 2! Liefs Gwendolyn
Meerdere soorten antwoorden;
BeantwoordenVerwijderenhistorisch gezien is de hegemoon in de wereld altijd ten onder gegaan aan de defensieuitgaven en erop volgende inflatie; Romeinse Rijk, Spanje in de 17e/18e eeuw, vervolgens het Britse Rijk en nu gaat de VS ten onder aan het defensieapparaat.
De consumentenschuld is te verklaren aan de consumptiecultuur van de Amerikanen ; een Amerikaan heeft miss overdreven gezegd wel 10 creditcards ...
en de schuld per belastingebetaler ligt op iets meer dan 130.000 dollar per Amerikaan nu ja...