woensdag 25 januari 2012

Ongelimiteerd Gratis Geld

Vanavond maakte de Amerikaanse centrale bank, de FED,  haar maandelijkse rentebesluit en bijbehorende toelichting bekend. En wat voor een besluit & óók toelichting it was.In mijn ogen was het besluit wederom een historische gebeurtenis.
De FED heeft namelijk besloten om de rente tot aan 2015 op 0 tot 0,25 % te houden, en daarbij werd de deur op een kier gezet voor een nieuwe ronde van Quantative Easing (Ronde III) wanneer de economie terugvalt.
In algemeen plat beschaafd Nederlands houdt dit dus in dat het ongelimiteerd bijdrukken van gratis geld onverminderd doorgaat.

Is dit onverwacht? Ja, maar ook nee.

Ja; omdat het niet in het huidige marktbeeld past waardoor Ben Bernanke veel vragen om de oren geslingerd kreeg en moeite had om het aangekondigde beleid van de FED te verdedigen en te legitimeren. De laatste weken is namelijk gebleken dat ondanks het zwarte gat genaamd Europa (i.v.m. de eurocrisis), de Amerikaanse economie verbeterende macro-economische cijfers liet zien. De economie daar trekt zich dus momenteel weinig aan van een afkoelende Europese en/of wereldeconomie. Vandaar dat dit besluit moeilijk te rijmen valt.

Waarom dit juist totaal NIET onverwacht is moge duidelijk zijn vanwege een paar redenen.

De eerste achterliggende reden is dat de dollar de afgelopen periode erg sterk is geworden. Hierdoor zijn de Amerikaanse schulden gemeten in dollars steeds meer waard geworden. De Amerikaanse schulden zijn, zoals bekend, superlatieven tekortschietend en astronomisch hoog, ondanks dat daar door de eurocrisis geen aandacht wordt besteed in het mainstream-nieuws. Dus moest de dollar weer omlaag "gedrukt" worden; simpelweg door de geldpers weer wat harder te laten draaien.

Daarnaast worden diezelfde schulden van de Amerikaanse overheid niet langer gefinancierd/opgekocht door investeerders etc uit het buitenland, zoals de Chinezen en de Japanners. Quantative easing tot in de oneindigheid dus! De Amerikaanse situatie is te vergelijken met die van Zimbabwe en momenteel Hongarije, alleen dan in het groot.Dus het proces gaat veel langzamer.

En dan de toelichting; Bernanke die een onzinverhaal uitkraamt over dat dit beleid wordt geïmplementeerd om de daling van de werkloosheid te versnellen in samenhang met een inflatie die naar verwachting laag zal blijven. Bovendien; Het in de voorgaande rentebesluiten duidelijk geworden voornemen om de transparantie ten opzichte van het algemeen publiek te vergroten, WAS EN IS niets anders dan een geniepige en vuile dekmantel om dit beleid te kunnen presenteren.

Tot slot is de historie zich wederom aan het herhalen. Het ongelimiteerd bijdrukken van niet bestaand geld werkt simpelweg niet. Papieren geld zal dan altijd terugkeren naar de echte waarde , namelijk die van de materiële waarde van het papier alleen. De marktreactie op het gratis geldbeleid liet zich raden; de dollar kukelde omlaag, en goud en zilver spoten omhoog......

wordt vervolgd....

2 opmerkingen:

  1. Al met al valt die eurocrisis dus best mee =P want wij hebben Merkel =D! Heb er zoals je weet helemaal geen verstand van hoor maar op het moment dat je het in je blog over Zimbabwe en over Amerika gaat hebben vermoed ik dat we over een paar jaar ontwikkelingshulp naar Amerika gaan sturen!
    En wat ik me afvroeg, trekt de amerikaanse economie zich weinig aan van de europese omdat amerikanen niet zo heel erg of heel erg niet buiten hun grenzen denken? Of is daar een andere reden voor?
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Naja in de VS moet 1 op de 6 mensen leven van voedselbonnen, maar het is wel ook het land met de grootste verschillen in de wereld. De toplaag in de VS is rijker dan rijk.
      Ja de Amerikanen kijken altijd met een negatieve blik naar Europa, ALS er uberhaupt al aandacht wordt besteed in het dagelijkse nieuws. En de oorzaak is ook dat Amerikanen erg opportunistisch zijn en de afgelopen maanden gewoon de portemonnee hebben getrokken.Consumentenbestedingen bepalen voor tweederde de Amerikaanse economie.

      Groetjes

      Verwijderen

ShareThis