zaterdag 17 maart 2012

Sinterklaas is failliet




In mijn vorige stuk verklaarde en benadrukte ik het feit dat er een negatieve spiraal gaande is omtrent de werkloosheid en de huizenmarkt in Nederland.
Het beste voorbeeld van een land dat al enige tijd voorloopt in eenzelfde cyclus is Spanje.
Ik geef niet meteen aan dat Nederland exact met dezelfde dramatische economische factoren te maken gaat krijgen als Spanje momenteel, maar de tendens en aanleiding is in elk geval hetzelfde.
Voor een bevestiging van de huizenmarkt zie hiervoor ook de gisteren gepubliceerde huizenverkoopcijfers die in vergelijking met vorig jaar zijn ingestort. (appartementenverkoop een kleine kwart minder !! ) zie dit: artikel

In Spanje zijn de economische cijfers echter momenteel nog zwarter dan zwart. Het land bevindt zich in een enorme depressie, die zeker te vergelijken is met die van de jaren 30 van de vorige eeuw.
De werkloosheid nadert de 25 % (!) en één op de twee jongeren (de toekomst en dynamiek van een economie) heeft geen werk.( Link )
Daardoor is het niet verwonderlijk dat de Spanjaarden aan het emigreren zijn geslagen naar andere Spaanstalige landen in Latijns-Amerika.Brazilië en met name Argentinië zijn opbloeiende economieën waar de crisismoe zijnde Spaanse emigrant de recessie van hun eigen land proberen te ontvluchten. Spanje is hierdoor nu een netto-emigratieland.

Toen vorig jaar de eurocrisis volop losbarste, lag de focus echter met name op de oplopende rente van Italië omdat dat land een enorme schuld heeft t.o.v. de economie.
De zorgen hierover ongetwijfeldgerechtvaardigd, omdat simpelweg een hoge schuld onbetaalbaar en niet te herfinancieren wordt bij een te hoge rente.
Onderliggend zijn echter de economische factoren van Spanje veel slechter in verg. met die van Italië. De afgelopen week werd ook de ineenstorting van de huizenprijzen wederom in cijfers bevestigd; Huizenprijzen Spanje. & Uitverkoop bij de bank
Op de kapitaalmarkt zijn momenteel de rentes van Italië en Spanje fors gedaald door de ondersteuning van de ECB, maar is de rente van Spanje nu hoger dan die van Italië.
De markt prijst dus enerzijds het hervormingsbeleid van de technocraat Monti in en anderzijds de onderliggende slechte economische factoren in Spanje.
Wordt Spanje daarmee nu dan toch de nieuwe grote zorg in de Eurocrisis? Deze kans is zeer waarschijnlijk.

De staatsschuld van Spanje, die volgens de gisteren gepubliceerde cijfers tot mijn verbazing vrij laag is in vergelijking met het EU-gemiddelde, wordt bij deze ook ondermijnd. Het zijn en blijven immers statistieken en die zijn eenvoudig te manipuleren. Bijvoorbeeld is de officiële werkloosheid in Nederland zo'n 6% maar daarin is niet het legertje arbeidsongeschikten in opgenomen.

Kortom, het land van Sinterklaas is failliet en in een diepe depressie beland door het ineenstorten van de omtrent 2004 opgebouwde vastgoedbubbel. Verwacht daarom niet dat het verlanglijstje voor de Sint dit jaar uitbundig in vervulling gaat........ook al komt de Sint niet uit Spanje....

1 opmerking:

  1. Sinterklaas =D Laat die huizenmarkt maar lekker instorten, ik hoef geen huis van de sint, sinterklaas heeft zijn hypotheek allang afbetaald en als ik straks een huis wil dan neem ik best genoegen met een huis waar ik niet al te veel voor betaal. Muhahahaha =D

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis