zaterdag 21 juli 2012

NIET gaan stemmen op 12 September

Leeswaarschuwing:  Deze column bevat beweegredenen om NIET te gaan stemmen met de Tweede Kamer verkiezingen op 12 september. Echter, er zijn vele redenen om juist WEL te gaan stemmen, maar waar hier expres geen aandacht wordt besteed.U kunt dit stuk het beste met een korreltje zout nemen. Parlementsverkiezingen zijn immers gelegenheid om te laten zien waar de burger voor staat en is boven alles de legitimiteitskern van ons parlemetair systeem. Dit gezegd hebbende; .





12 september: NIET gaan stemmen!



12 september is het weer zover; dan mogen we weer een vierkant hokje inkleuren met een rood potlood in een oud schoollokaal.Toch nog even een sneer hierover; in het jaar 2012, in de huidige tijd van Smartphones, Tablets en Appjes is het blijkbaar niet mogelijk om een simpele stemcomputer in elkaar te zetten! Zo, deze uitspatting is genoteerd.
Daarentegen; de overheid moet toch bezuinigen plus zo zijn er wel meer voorbeelden van mislukte samenwerkingsverbanden en rampzalige investeringen door de overheid (vb. Diginotar, het systeem van de politie én de ramp- OV-Chipkaart).  Rood potlood? It will do just fine. 

Hoewel de media-aandacht nog meevalt, zal deze de komende weken wel gaan losbarsten. Het is onder voorbehoud wel een gek idee dat we straks met 30 graden in augustus 's avonds achter de televisie naar de verkiezingsdebatten zitten te kijken. (het optimisme er even in houden, want juli is tot op heden een rampzomermaand)


De voorspelling voor de meestgebruikte term; soevereiniteit (of in PVV-taal; Hún Brussel, Óns Nederland.



Maar waarom zouden we überhaupt gaan stemmen? De feiten liegen er namelijk niet om.


Ongeveer 60 % van de Nederlandse regels en wetgeving wordt intussen al inBrussel bepaald. Ja, dan kunt u uiteraard zeggen "dan ga ik juist stemmen" op bijvoorbeeld de PVV, maar dat is nu juist de crux. Het is simpelweg vrijwel onmogelijk uit de EU te stappen door wat men noemt het pad-afhankelijkheids principe. Deze Europese integratieweg is ingeslagen.
 Net als dat ooit voor het QWERTY-toetsenbord is gekozen; je kan moeilijk een andere weg gaan kiezen als je er al één bent ingeslagen. Het kostenplaatje van een ander toetsenbord is veel te groot.Het PVV standpunt raakt ook ondergesneeuwd in de coalitieonderhandelingen.


Politici (vooral de Nederlandse) moeten niet geloven dat ze de economie kunnen sturen.




Hét kenmerk van de Nederlandse economie is dat het een "small-open economy" is. Met andere woorden en wellicht bij u reeds bekend; Nederland vaart mee op de internationale conjunctuur en is met name afhankelijk van de ontwikkeling van de wereldhandel. 
Dus, mochten de politici met bepaalde aankondigingen komen om de Nederlandse economie te stimuleren; dit investeringskapitaal vloeit meestal snel weg over de grens naar het buitenland. Hoe kan de economie dan een belangrijk verkiezingsthema zijn?


Coalitieonderhandelingen zijn cruciaal.



Of uw stem nog iets waard is gebleken moet ook nog maar blijken uit de coalitieonderhandelingen. Wellicht doet uw gewenste partij niet eens mee in de gesprekken? En houden de standpunten en/of speerpunten van uw partij wel stand? De uitkomsten kunnen voor een kiezer zeer teleurstellend zijn omdat er immers water bij de wijn moet worden gedaan.
De vraag is echter of er überhaupt een coalitie kan worden gevormd. Met het huidige politieke landschap is een lange onderhandelingsduur onvermijdelijk; laat staan dat het niet uitgesloten is dat Nederland wellicht opnieuw naar de stembus moet.


De kritische conclusie



Dus waarom zou u de logistieke moeite gaan nemen om 12 september te gaan stemmen? Wellicht regent het wel en zijn andere zaken voor u belangrijker.
Wat wel alvast duidelijk is; de uitkomsten zijn voor u en ik bezuinigingstechnisch groter en vervelender dan ooit.
De afgelopen maanden zijn namelijk de voorstellen die op het papiertje aan Brussel stonden om aan de 3% norm te kunnen voldoen door de betreffende partijen veelal uitgesteld tot ná de verkiezingen.
In de media is hier niets over te lezen maar u begrijpt dat hierdoor dat Nederland het halen van de norm voor 2013 waarschijnlijk letterlijk heeft uitgesteld. Het resultaat hierdoor is dat er nog meer bezuinigd moet worden. Een stilstand in Nederland dreigt.


De keuze is aan u..............wordt vervolgd......








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis