maandag 27 februari 2012

Liquidatiefase?

Vanaf de top is de Nederlandse huizenmarkt nu ongeveer zo'n 10 procent in waarde gedaald en vanmorgen meldde de Rabobank in het Financieel Dagblad dat de markt nog 10 procent is overgewaardeerd. Echter had de Rabo er beter geen percentage aan vast kunnen plakken, want naar mijn mening had dit bericht een symbolische betekenis. En dat niet alleen.
Vooralsnog is namelijk onbekend wat een, in welke mate ook nog onbekende, aanpak van de hypotheekrenteaftrek voor invloed zal hebben op de huizenmarkt.

De huizenmarkten zijn in de ontwikkelde economieën erg belangrijk en er is sprake van een positieve correlatie tussen de werkloosheid en de huizenmarkt. Beide onderdelen van de macro-economie hebben grote invloed op elkaar. En dit is ook gebleken in landen als Spanje en de Verenigde Staten in de afgelopen jaren. 
Als de huizenmarkt in elkaar zakt, dan loopt de werkloosheid op, waardoor er weer minder mensen een huis kunnen kopen. Een neerwaartse spiraal die andersom natuurlijk ook geldt;een groeiende huizenmarkt helpt de werkgelegenheid, waardoor weer de huizenverkoop wordt gestimuleerd.
Achter de woningmarkt zit namelijk een hele industrie; denk hierbij aan de makelaarskantoren, notarissen, bouwbedrijven, bouwmarkten etc.

Momenteel zitten we duidelijk in de versterkende neerwaartse spiraal. De recessie die ons land nu aandoet heeft er voor gezorgd dat de werkloosheid in NL voor Nederlandse begrippen vrij hoog staat; namelijk momenteel op zo'n 6 %.
Daarbovenop komt vandaag het nieuws dat het kabinet heeft laten onderzoeken dat de Nederlandse gezinnen steeds meer moeite hebben om de maandelijkse rekeningen te betalen. En dan heb ik het nog niet eens over dat de banken erg moeilijk doen met het verstrekken van nieuwe hypotheken. Zo zijn er een aantal donkere wolken die boven de markt drijven en een positieve ontwikkeling voorlopig uitsluiten.
Dus ik herhaal; de Rabo had beter een percentage achterwege kunnen laten, want die 10 % is hoe dan ook een foute en mijns inziens een veel te lage inschatting.

Tot slot moet er nog rekening worden gehouden met de liquidatiefase die in de huidige crisis nog niet is opgetreden in de prijsdalingen. Deze fase doet zich voor wanneer er bij een groot deel van de huizenverkopers in de markt het water dermate tot de lippen staat waardoor deze groep besluit om flink onder hun verkoopprijs te gaan zitten. Om er maar vanaf te (kunnen) komen.
Dit is het punt dat de echte versnelling in de prijsdalingen optreedt. De redenen hiervoor zijn een giftige cocktail van onder andere executieverkopen, (door) de hoge werkloosheid en de lange tijdsduur van de te koop staande huizen.

Dit fenomeen deed zich ook voor bij de laatste huizencrisis in NL in de jaren 80, en is ook terug te vinden in de recente huizencrises in de VS en Spanje.

Kortom, het einde is nog lang niet in zicht; er zit nog genoeg lucht in de markt....


woensdag 15 februari 2012

Democratie bestaat niet meer

In één van mijn eerste stukken van deze blog pleitte ik dat het Slowaakse parlement in staat was door middel van democratische legitieme handelingen de indoctrinerende regels en verdragen vanuit Brussel af te wijzen. Slowakije was één van de democratische obstakels van de Europese elite tijdens deze eurocrisis. Echter, in het Slowaakse geval bleken er destijds partijpolitieke redenen te zijn om de regering te laten vallen om vervolgens binnen een dag alsnog te buigen voor de regels vanuit Brussel.
Afgelopen weekend was het in Griekenland niet anders. Democratie in Europa? Het bestaat niet meer !

De Grieken MOESTEN afgelopen weekend van Europa bepaalde bezuinigingen doorvoeren om een noodlening te kunnen krijgen. En de uitslag van de "stemming" van gisteravond was te verwachten; het Griekse parlement stemde vóór de nieuwe bezuinigingen. Of deze maatregelen zullen werken en/of kunnen slagen doet er hier niet eens toe. Democratie is in het land van oorsprong tegengehouden tot aan de poorten van de ivoren toren in de vorm van het Griekse parlementsgebouw.De Griekse burgers zelf hopen nu zelfs op een revolutie a la de Arabische Lente. Wellicht dat de verkiezingen in april meer uitkomst voor de Grieken bieden?

Vanuit de "donatie-zijde" van de noodlening bekeken is er ook sprake van eenzelfde verhaal; de goedgelovige burgers in Europa slikken namens hun regeringen dat zij belastinggeld moeten overmaken aan de Grieken. De Europese elite houdt het volk een doemverhaal voor dat indien het fout gaat er rampzalige gevolgen zullen optreden. Ja! ; gevolgen voor die huidige politici en bankiers bedoelen ze uiteraard; die zullen door het boze volk worden weggevaagd en als ze een beetje pech hebben worden zij misschien zelfs opgehangen.

De algehele tendens is die van "laten we vooral het volk buiten spel houden". Toen de Griekse premier Papandreou destijds met het idee kwam van een referendum kwam, werd deze door de elite van Europese politici, bankiers en vernufte financiële markten verafschuwd. Het idee bleek, helaas, de weg naar het Dodenrijk voor Papandreou waarna de technocraat Papademos hem opvolgde.

Van de week was daar de uitstekende documentaire Tegenlicht. Een aanrader voor hen die meer willen weten over de wellens en wetens van het financiële systeem en de rol van zakenbank Goldman Sachs rondom Griekenland.
Wat in deze docu ook ter sprake kwam is dat de Europese elite zich niet kan veroorloven dat er
nóg een bail-out nodig is; namelijk die van de Europese Centrale Bank. Het is de private sector die moet bloeden en verliezen moet nemen zodat het IMF en de ECB buiten schot kunnen blijven ter voorkoming van nieuw neer te leggen belastinggeld en dús politieke zelfmoord. De elite moet in stand worden gehouden.

Tegenlicht schetst; het systeem is tot in de puntjes efficiënt corrupt,  Goldman Sachs is de parasiet van het systeem en het volk wordt uitgebuit."Geef het volk brood en spelen" geldt ook hier als de prima vergelijking; men moet vooral niet begrijpen hoe de wereld werkelijk in elkaar zit zodat het volk rustig blijft. De volgende grote trend is echter dat het volk in Europa de elite de deur wijst, de macht overneemt en vervolgens Europa afbrokkelt.



Tot slot het nieuws van de dag; Het dieptepunt van de huidige onderhandelingen met de Grieken betreft dat de Duitsers, Nederlanders en de Finnen willen dat de Griekse garanties ook ná de verkiezingen in april zullen gelden. Het wordt steeds gekker; het buitenland mag zich nooit mengen in de binnenlandse vrijheid van democratie. Wat valt er voor de Griekse burger nog te kiezen als er is afgesproken dat de bezuinigingsmaatregelen (pensioenkorting, ambtenaren ontslaan, lonen omlaag etc.) al vaststaan?

Kortom; democratie in Europa? Het bestaat niet!

Wordt vervolgd....

woensdag 1 februari 2012

De Moral Hazard omtrent de ECB

Nu dat bekend is gemaakt dat de onderhandelingen tussen de Grieken en de banken wéér niet binnen afzienbare tijd tot een uitkomst zullen leiden (Zie hier Zerohedge) , woedt de discussie ook voort omtrent de al dan niet onafhankelijke positie van de  ECB. Het einde van deze discussie gaat hand in hand of er een akkoord op tafel komt.
Uiteindelijk en in normaal Nederlands gezegd, betreft het morele dilemma óf de belastingbetaler, óf de investeerders/banken die in Griekenland hebben geïnvesteerd moeten betalen voor het mismanagement van politici en bankiers.


Want wat is nu het probleem omtrent de ECB?


Toen vorig jaar het IMF, de EU en de ECB een miljardensteun aan de Grieken gaven, kwam daarmee een aanzienlijk deel van de schuld van de Grieken in handen van de ECB. Het probleem is, nu dat duidelijk is (was dat niet vorig jaar allang het geval ?!) dat er een groot deel van de Griekse schulden moet kwijtgescholden, er een moreel dilemma is ontstaan; Moet de ECB ook haar deel van de Griekse schulden op haar balans kwijtschelden?

De ene kant van het dilemma is, dat wanneer de ECB afschrijft op de schulden, de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd. De Nederlandse overheid bijvoorbeeld, krijgt het naar rato genomen verlies van de Nederlandsche bank voorgeschoteld; en zodoende komt het via de overheid bij de normale burger op zijn schoot terecht. De Nederlandsche bank is immers een onderdeel van de ECB.
En waarom zou de normale burger moeten bloeden voor het slechte beleid van de (Europese) politici en de bankiers? Laat staan voor het "luieren in de hangmat"-gedrag van de Grieken waardoor ze zo in de problemen zijn gekomen.

Anderzijds kan het buiten schot blijven van de ECB tot gevolg hebben dat het vertrouwen van het staatspapier van andere probleemlanden onder druk komt te staan waardoor de rentes van diezelfde probleemlanden verder oplopen. En laten die rentes (met uitzondering van "next in line" Portugal) nou net de afgelopen weken aan het dalen zijn; Rentedalingen.
Investeerders/beleggers/pensioenfondsen kijken immers wel uit als blijkt dat zij de eersten zijn die worden gekort mocht een probleemland zoals Spanje niet langer in staat is om de rekeningen te betalen!

Het rare argument is ook dat de ECB helemaal niet mág afschrijven op de Griekse schulden, simpelweg omdat in het Verdrag van de Europese Unie staat dat de ECB geen directe staatssteun mag geven aan nationale staten. Een afschrijving van Griekse schulden zou dus een erkenning van staatssteun betekenen. Betekent dit dat de steun in de vorm van de vorig jaar gegeven noodlening van meer dan 100 miljard euro géén staatssteun was?! Dat is uiteraard politieke en formele onzin!

Het einde van het verhaal is dat, wat de uitkomst ook zal zijn uit de Griekse onderhandelingen met de banken, er geen winnaars zullen zijn, maar slechts verliezers. Maar dit weet uiteraard iedereen al.
Dat er slechts verliezers zijn is waarschijnlijk ook de reden dat er maar geen overeenkomst wordt gesloten en het steeds maar blijft bij een aankondiging dat er "spoedig een akkoord zal komen". Griekenland blijft, tot er eindelijk een akkoord is en het misschien dan van de nieuwsradar verdwijnt, dagelijkse kost.

wordt vervolgd...

ShareThis