zaterdag 7 juli 2012

Historische dag voor de ECB


Soms leest u wel eens iets in een bericht dat werkelijk volslagen lariekoek is; zie hier een schoolvoorbeeld van een klakkeloze uitspraak die totaal niet klopt.

"Het uitblijven van nieuwe stimuleringsmaatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) zette de euro donderdag al flink lager."

Donderdag 5 juli 2012 was voor de Europese Centrale Bank namelijk een historische dag, zeker wat betreft het vergroten van stimuleringsmaatregelen. De stelling dat nieuwe stimuleringsmaatregelen zijn uitgebleven klopt dus voor geen kant.

Namelijk, het belangrijkste rentetarief van de grootste economie in de wereld, en dat is de Eurozone, werd verlaagd van 1% naar 0,75%. Een verlaging dus van 25 basispunten. De ECB stond overigens niet alleenin het nemen van een rentebesluit, sterker nog; niet alleen in het nemen van nog meer stimulerende maatregelen. Wereldwijd werd er namelijk door centrale banken gesleuteld aan rentepercentages. Een analyse van deze historische dag, wat het precies inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn.



Prijsstabiliteit;  The core business?


De taak van de ECB betreft het handhaven van de prijsstabiliteit; concreet wordt er gestreefd naar een inflatieniveau van om en nabij de 2%. Dit is bij oprichting vastgesteld vanuit het Bundesbank dogma van een sterke munt zorgt voor een sterke en stabiele economie.
Enerzijds wordt deze centrale taak nu opzij gezet, anderzijds ook niet. Tegelijkertijd met het rentebesluit meldde bankpresident Mario Draghi namelijk dat de ECB niet van plan is om Spaans & Italiaans staatspapier wederom te gaan opkopen. Dit staat immers haaks op het mandaat van de ECB; zij mag ten alle tijde niet directe steun geven aan lidstaten.
Anderzijds werd ook duidelijk uit de speech van Draghi vanmiddag dat de ECB deze noodmaatregelen neemt (immers het is en blijft historisch), omdat de economische groei in de Eurozone dit jaar volgens berekeningen op 0% uitkomt. Dit valt min of meer nog binnen het mandaat uit te leggen, omdat ook de inflatie tegelijkertijd met de economische ontwikkelingen terugloopt. De focus op de economische groei leggen is dat echter niet.


Wereldwijde monetaire stimulering. 


Zoals gezegd heeft niet alleen de ECB de geldkraan verder open gezet. Ook de Centrale bank van China heeft de rente verlaagd met 25 basispunten en óók de Britse Centrale Bank kondigde aan dat het opkopen van eigen staatsobligaties met 50 miljard pond wordt opgehoogd.
Zelfs de Centrale Bank van Denemarken heeft maatregelen genomen; het opvallendste hierbij is dat indien Deense banken geld willen stallen bij de Centrale Bank zij hiervoor -0,2% rente voor ontvangen.  Met andere woorden; zij moeten geld betalen om hun geld veilig weg te mogen zetten.

Wereldwijd worden nu dus wederom de sluizen wijd open gezet. De enige die in het rijtje vooralsnog ontbreekt is de Amerikaanse centrale bank, de FED.  Maar recent heeft de FED nog een milde voorzetting van haar Operation Twist aangekondigd; het verkopen van korte termijn staatspapier om vervolgens lang papier op te kopen om de lange rente te drukken. Echter, na het aflopen van dit programma aan het einde van het lopende jaar zal de FED ongetwijfeld met een nieuw opkoopprogramma op de proppen komen; of dit nu Operation Twist 2.0 of Quantitative Easing 3 gaat heten, dat maakt niet uit. Het principe blijft hetzelfde.


Negatieve reële rente nóg negatiever?

Het gevolg van deze renteverlagingen wereldwijd is dat de periode van negatieve rente wordt verlengd, al dan niet dat de negatieve reële rente nóg negatiever wordt. RTLZ commentator Jacob Schoenmaker legt uit
dat negatieve rente zelden voorkomt en gevaren met zich mee brengt.

Echter, in één van de vooruitblikken voor het jaar 2012 heb ik reeds aangegeven ook dat een negatieve rente een positief effect heeft op de goudprijs. Zie hier nogmaals dat goud den tijde van negatieve rentes haar beste periodes kent;




Vooruitkijkend; het is het momenteel zo dat de inflatie in samenhang met de economische ontwikkeling terugloopt, maar hierbij is het nog maar de vraag of de centrale banken weer de rente gaan verhogen indien oplopende inflatiepercentages daar aanleiding toe geven........
Momenteel worden alle sluizen open gezet in een poging de economie aan te jagen.....




2 opmerkingen:

  1. Heel interessant, maar ik geloof niet dat ik het al helemaal snap; het komt op mij over alsof de verschillende banken met elkaar afspreken 'als jij nou mijn obligaties koop, en ik de jouwe, dan verhogen we beide de waarde van die obligaties en hoeven we beide minder rente te betalen' heb ik dat goed begrepen? En wat bedoel je precies met de geldkranen openzetten? Dat gestimuleerd wordt dat geld moet rollen? En wat wordt met negatieve reele rente bedoeld? Ik krijg op mijn bankrekening namelijk nog steeds geld erBIJ (wel steeds minder, okee =P) maar de Denen die moeten dus eigenlijk massaal hun geld opnemen en in een oude sok gaan stoppen?
    X Gwendolyn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee heeft niets me obligaties te maken. Centrale Banken hebben de goddelijke macht om de algehele rente te bepalen. Met lagere rente is de bedoeling dat mensen ontmoedigd worden te sparen + uitgeven EN anderzijds kunnen lenen (als commerciele banken tenminste gaan uitlenen).
    Negatieve reële rente had ik uitgelegd in mijn vooruitblik op dit jaar; houdt de rente jouw spaarrekening in MINUS de inflatie. Dus al de inflatie hoger is dan jouw spaarrente ben je op het eind van het jaar slechter uit. Nogmaals, met deze renteverlaging wordt jouw spaarrente lager.

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis