Tegelijkertijd met de Europese berichtgeving van vandaag de dag lanceert de PVV ook vandaag een verkiezingsfilmpje
in aanloop naar de verkiezingen op 12 september. Het verkiezingsonderwerp moge allang duidelijk zijn.
Surft Geert Wilders mee op de golf waarin Nigel Farage reeds waarschuwde voor het uiteenvallen van het Europroject? Maar is de bom straks niet al vóór de verkiezingen gebarsten in Zuid-Europa??
Want terwijl er in Madrid nu elke dag wéér gedemonstreerd worden tegen de bezuinigingen, loopt de rente op Spaanse staatsleningen ook vandaag weer licht op. En u herinnert vast nog de demonstraties in bijvoorbeeld Egypte vorig jaar die destijds elke dag alsmaar groter werden.
Uiteindelijk is er het volk dat de macht naar zich toetrekt, en als dat niet gebeurt dan komt het volk het wel halen.
De berichtgeving over Zuid-Europa wordt zo met de dag somberder;
WASHINGTON (Dow Jones)--Spanje en Griekenland, momenteel de twee belangrijkste epicentra van de schuldencrisis in de eurozone, gaan grotere begrotingstekorten tegemoet dan eerder werd voorzien, temidden van zwakke Europese groei en politieke wanorde in Athene, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag.
Hogere overheidstekorten zouden politici moeten aansporen tot actie, zegt het IMF in rapportages die de World Economic Outlook en de Fiscal Monitor worden genoemd. Europa moet spoedig stappen ondernemen om een bankenunie te vormen die directe herkapitalisatie van Spaanse banken toestaat en de regio isoleert van een potentieel Grieks faillissement. Ondertussen moeten de Griekse leiders het pakket noodleningen redden, waarbij het noodlijdende land op dit moment ver uit koers ligt, aldus het IMF.
De Europese recessie neemt een grotere hap uit de Spaanse financien dan het IMF eerder had verwacht, ondanks een ambitieus plan van de regering in Madrid om de broekriem aan te halen. Zwakkere groei betekent lagere inkomsten en hogere uitgaven aan werkloosheid en sociale verzekeringen. Daardoor zal het begrotingstekort dicht bij 7% van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen, ongeveer een procentpunt hoger dan het IMF in april raamde. Maar daar zitten recent aangekondigde extra maatregelen ter bestrijding van het tekort nog niet in verwerkt.
Spanje heeft recent zijn begrotingsdoel voor dit jaar bijgesteld tot 6,3% van het bbp, en de Europese Unie (EU) heeft het land extra tijd gegeven om dit doel te halen, zonder dat hier straffen op staan die bedoelt zijn om landen tot meer discipline aan te sporen.
In de raming van het IMF heeft het fonds ook nog geen rekening gehouden met de EUR100 miljard aan door EU beloofde noodsteun voor de Spaanse bankensector, ondanks het feit dat het geld op de balans van de regering in Madrid zal staan totdat een Europese bankenunie het land in staat stelt het geld direct in de banken te injecteren. Onzekerheid over de details van de bankenunie zorgt voor aanhoudende druk op de Spaanse financieringskosten en markteconomen stellen dat Spanje naar alle waarschijnlijkheid dichtbij de onhoudbare niveaus zal blijven totdat de EU met een meer definitieve oplossing komt. De lening behelst bijna 10% van het Spaanse bbp.
Het IMF waarschuwde tevens dat het Griekse leenprogramma dreigt te ontsporen.
"De recente verslechtering in het politieke en economische klimaat in Griekenland dient als waarschuwing voor het mogelijke ontstaan van "aanpassingsmoeheid" dat een bedreiging blijft voor het ten uitvoer brengen van het programma", stelt het IMF.
De Europese recessie heeft volgens het fonds al geleid tot de slechte uitvoering van het programma door Griekenland.
Zonder verdere aanpassingen aan het beleid zal het begrotingstekort richting de 1,5% of 2% gaan, waar 1% gepland staat in het laatste herziene noodleningsprogramma, zegt het IMF.
De laatste tranche van een gezamenlijk steunprogramma van het IMF en de EU is door de Griekse politieke onrust vertraagd, waarbij er wederom vraagtekens zijn geplaatst bij de capaciteiten van de regering in Athene om aan de schuldverplichtingen te voldoen. Griekenland moet binnenkort weer aan verplichtingen voldoen en het IMF is van plan een team te sturen om te kijken hoe - en of - het programma weer op de rails gezet kan worden. Dat zou enkele weken in beslag kunnen nemen, waardoor een eventuele reddingslening andermaal ter elfder ure wordt uitgesteld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten