woensdag 1 augustus 2012

10 jaar de Euro

Wellicht is het voor u onopgemerkt gebleven, maar de Euro bestaat dit jaar 10 jaar. In de portemonnee tenminste, want de introductie was al in 1999. Eind 2001 kreeg iedere Nederlandse burger zo'n Euromunten-pakketje thuis,  weet u nog? Daar zat van elke Euromunt 1 voorbeeldmunt van in; leuk zo van toenmalige minister Gerrit Zalm.Om alvast te wennen. En op 1 januari 2002 was het dan zover; er kwamen ook eurobiljetten uit de pinautomaat.
Wat is er in een decennium Euro allemaal gebeurd? Wat is er in de tijd veranderd ? Het moge duidelijk zijn dat de huidige euro met de crisis erg moeilijk nóg een decennium ongeschonden overleeft.  Een analyse van 10 jaar Euro. Leve de Euro ; HOERA!!! (driemaal)


Ezelsbruggetje



Daar was hij dan, de Euro. DING FLOF BIPS was het ezelsbruggetje geworden om de landen te onthouden die de euro als munt hanteerden. (briljante persconferentie overigens) .Handig alleen voor als men op vakantie zou gaan, meer niet.
Deze 'handigheid' is inmiddels veranderd in SMS FF BONDIGE CLIPS; oftewel de Euro is recent uitgebreid met de toevoeging van een aantal landen. Daar is het tot op heden bij gebleven, omdat landen die in aanmerking komen voor toetreding tot de EMU nu achter de oren krabben en de Eurocrisis maar even afwachten.En gelijk hebben ze. Het lijkt er eerder op dat er een letter wegvalt uit het ezelsbruggetje dan dat er een bijkomt.



2,20371



En rekent ú nog terug naar de gulden? Ik nog wel, maar vooral als het bedrag in Euro's al aan de hoge kant is ; dus dan val je van het bedrag in guldens al helemaal stijl achterover. Echter, het terugrekenen is in de loop der jaren er een beetje uit gesleten. Hoewel de terugrekengewoonte er met name bij de ouderen er begrijpelijkerwijs nog wel in zit.
Daarnaast was het 10 jaar geleden vooral klagen over dat de Euro-introductie vooral werd gebruikt om de prijzen te verhogen. Hoewel dit uiteindelijk allemaal wel meeviel, toch ging er in sommige sectoren de prijzen er fors op vooruit. Vooral bijvoorbeeld bij de kapper en de parkeergelegenheden werd het een stukje duurder.


Euroscepticisme



In het begin werd de Euro dus louter ontvangen. Enigzins met scepsis, maar aan de andere kant was het toch ook wel grappig zo die nieuwe munten en biljetten. Het (kleine) prakische gemak werd pas duidelijk toen men voor het eerst op vakantie ging naar een mede-euroland.
Daarnaast werd er toch ook met een klein vingertje gewezen naar de Britten, die maar vasthielden aan het Britse Pond en, Eurosceptisch als ze waren, beslist niet wilden mee doen. Buiten de boot vielen zij dus; de Britten hoorden er niet bij.
Hoewel er toch ook wel een beetje sympathie en begrip voor was vanuit de Eurozone dat zij het Pond behielden.Een eeuwenoude traditie bleef behouden.

Hoe anders is de situatie nu. Waar de Britten 10 jaar geleden als Eurosceptisch werden betiteld, geldt dit nu praktisch voor de gehele Eurozone. In alle Eurolanden, van Noord naar Zuid, is het vertrouwen in de Euro tot een dieptepunt gezakt. Overal zijn er bewegingen en partijen die met Eurosceptische standpunten stevig op de kaart staan; bijvoorbeeld de PVV in Nederland en de Ware Finnen in Finland.
Maar ook bijvoorbeeld de Syriza partij in Griekenland is sterk afkerend ten op zichte van Brussel.

In het Zuiden is de Euro een blok aan het been omdat ze niet via een devaluatie de economie erbovenop kunnen helpen. En in het Noorden ligt de scepsis op het punt dat de landen in het Zuiden moeten worden gered door geld over te schrijven vanuit de Noordelijke landen.

Het zijn nu de Britten op hun beurt die met de vinger wijzen naar het vasteland van "zie je wel". Hoewel de Britten met hun eigen economische problemen en ook hoge schulden zitten, hebben zij nog de financiële en politieke eenheid om deze problemen daadkrachtig en eensgezind aan te pakken. Dus lachen zij nu hoe het in de Eurozone er aan toe gaat met de ene Eurotop na de andere.



Hoe nu verder?



Hoe nu verder is de vraag. De Euro staat op het punt in stukken uiteen te vallen. Het enige wat de Euro in de huidige vorm nog in stand houdt is de politieke wil in Brussel.(of de politieke onwil/onmacht de knoop door te hakken om niet de schuldige te zijn die de euro heeft doen barsten). Het maatschappelijk draagvlak kwijnt intussen steeds verder weg.

Een tweestrijd dient zich aan. Moet de Euro worden gered door de oneindige broekzakken van de ECB, of zijn bezuinigingsmaatregelen de weg om van de schuldenlast af te komen?
Voor deze tweezijdige analyse verwijs ik naar het uitstekende verhaal van Dick Otto. 


10 jaar de Euro. Wordt dit het jaar dat er een land uit treedt? Het is wachten op de hoge heren die momenteel beslissen en kijken in Athene of Griekenland het hoofd boven water wordt gehouden.......












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis