Hier wil ik aanstippen de politieke consequenties die deze crisis al dan niet kán hebben, en momenteel eigenlijk reeds plaatsvinden in Europa. Het oude vertrouwde nostalgische politieke gekrakeel is niet meer. Een analyse.
De harde realtiteit
Een stuitend voorbeeld; deze week werden het meest recente werkloosheidscijfer van Griekenland bekend gemaakt. Ongeveer 25% van de mensen in het door bezuinigingen getergde volk van Griekenland is nu werkloos. En onder jongeren is het percentage nu zelfs 55 %. Deze cijfers, die je ook in Spanje ziet zijn in Zuid-Europa de harde realiteit. Programma's als Nieuwsuur kunnen naar mijn idee eindeloos reportages maken hoe beroerd de situaties zijn in die landen. Of het nu om Griekenland, Spanje of Italië gaat maakt niet zo heel veel meer uit. De algemene boodschap is steeds hetzelfde. Wie nog niet gelooft dat deze crisis minstens net zo erg is als de Grote Depressie uit de jaren '30 van de vorige eeuw, die heeft oogkleppen op.
Politieke gevolgen
Het gevolg is kenmerkend voor de situatie in geheel Europa. Het oude bekende conservatieve verhaal van liberalen, christendemocraten en arbeiderspartijen die aan het fundament hebben gezeten van de Europese Unie valt nu weg. De oude politieke elite wordt in verschillende landen afgestraft en het Eurosceptische verhaal dat zich, zowel extreem links als rechts van het politiek spectrum bevindt, wordt nu opgezocht.
In Griekenland gebeurde dit in de vorm van de Syriza partij op links, en rechts de communisten die het stemmenaantal zagen toenemen tijdens de laatste verkiezingen.
In Nederland moet het puntje nog bij het paaltje komen op 12 september aanstaande maar ook hier zien we hoe het politieke midden wegvalt in de vorm van het CDA, en links (SP) en rechts (VVD/PVV) winnen op de Euro-sceptische houding.
Na de jaren '30?
Deze periode van politieke instabiliteit brengt ook een serieus gevaar met zich mee. Niet voor niets trek ik hier de vergelijking met de jaren '30 omdat iedereen wel weet en behoort te weten wat er direct op deze periode volgde.
Het gevaar schuilt zich er in dat met de huidige politieke en economische situatie er gemakkelijk een extreme beweging of persoon kan opstaan die de lijdende bevolking een grote worst voorhoudt.
Daarbij komt bovenop dat de minderheden in een land, dat gebukt gaat onder extreme economische omstandigheden, snel de schuld krijgen en als zondebok worden aangewezen.
Uiteraard moet men hieraan niet direct allerlei conclusies gaan verbinden; enkel wordt hier geschetst dat de situatie die zich nu zowel politiek als economisch voordoet, gevaarlijk kan zijn.
De mensheid heeft immers toch wel geleerd van (grote) fouten uit het verleden..........??
Geen opmerkingen:
Een reactie posten