vrijdag 14 oktober 2011

De veenbrand woekert voort; het vertrouwen smeult

Nadat vorige week de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel (vanaf heden Merkozy genoemd) samen aankondigden met een alles omvattend plan te komen ter bestrijding van de Eurocrisis aan het eind van deze maand, is de hoop wedergekeerd in de financieel wereld.
Anders gezegd is het de brandweer weer even gelukt de veenbrand te blussen, maar vergist u zich niet; de brand woedt ondergronds gewoon verder en komt ongetwijfeld weer terug. Het wordt nog een enorme klus voor Merkozy.


It's all about trust


Het draait in de financiële wereld en in de economie om vertrouwen; vertrouwen dat het in de toekomst niet slechter gaat, vertrouwen dat een investering goed terechtkomt en rendement oplevert,en vertrouwen in de politieke leiders,dat ze hun werk goed doen d.m.v goed bestuur.
Dat laatste is de afgelopen twee jaar met de Griekse crisis voor het grootste deel verdwenen; politici die er maar niet in slagen om een geschikte oplossing te vinden. En het is dus maar zeer de vraag of we aan het eind van de maand dan eindelijk (lekker toepasselijk) Eureka! kunnen roepen na de gepresenteerde oplossing van Merkozy. Zou het nu anders dan anders worden? Reken er, gezien de 2 jaar voorgeschiedenis, maar niet op.




Vertrouwen (2)


Een ander stuk vertrouwen dat in de afgelopen tijd opnieuw flinke schade heeft opgelopen, is het vertrouwen in het bankwezen.
Allereerst is het vertrouwen tussen banken onderling gedaald. Banken lenen minder geld uit aan elkaar; dit is bijv. te zien aan de interbancaire geldrente die is gaan stijgen. ( banken vragen elkaar hogere rente omdat ze rekening houden met hoger risico) In plaats daarvan stallen ze hun kapitaal in hun ogen veilig bij de ECB.De oorzaak is dat banken niet goed van elkaar weten hoeveel er precies afgeschreven moet worden op de Griekse leningen en wat voor sneeuwbaleffect dat teweeg kan brengen.
Het eerste slachtoffer  hiervan, Dexia, ging ten onder doordat private partijen (gemeenten en andere lokale overheden) hun geld wegtrokken waardoor nieuwe staatssteun onvermijdelijk was geworden. Laat dit een flinke waarschuwing zijn.


Kortom, de belangrijkste taak van Merkozy is het terugbrengen van vertrouwen, zowel bij de banken, overheden, investeerders, pensioenfondsen en niet te vergeten de burgers. Laten ze voor nu 1 keer de politieke belangen opzij zetten en daadwerkelijk met een daadkrachtige oplossing komen. Anders is de kans groot op een herhaling van 2008; dat de veenbrand een uitslaande brand wordt en het vertrouwen heinde en ver te zoeken is..................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis