maandag 31 oktober 2011

Top der toppen....c'est passé

Vorige week woensdagavond/nacht werd er de Top der Toppen gehouden over de redding van de Euro.
Merkozy had deze top al een maand van tevoren aangekondigd dat dit een grootse en daadkrachtige aanpak zou worden van de eurocrisis.
Afgelopen donderdag waren de financiele markten in extase na de genomen "besluiten"...... (men was uberhaupt al blij dat er besluiten genomen werden, maar dit terzijde).
Maar nu , de maandag van de nieuwe week, is al duidelijk dat de financiele markten het plan alweer van tafel hebben geveegd. Het vertrouwen is er simpelweg gewoon niet, of beter gezegd; het wantrouwen is des te groter geworden. Terug naar de teken- & onderhandelingstafel dan maar weer?

Oei,oei, oei. Dat zal de reactie zijn van handelaren en politici over wat er vandaag te zien is geweest op de financiele markten.
De euro daalt in één dag tijd zo'n 3 eurocent tegen de dollar.Zo'n beweging is ongekend, zeker als je in je achterhoofd heb dat de top van vorige week stabiliteit en rust op de markten had moeten brengen.
Daarnaast was het (ook afgelopen vrijdag al) te merken op de obligatiemarkt; de Italiaanse rente loopt steeds verder op en bereikt vandaag de 6.18% (10 jaarslening). Ook de rente van onze zuiderburen België loopt verder op na berichten over hoe groot hun jaartekort zal bedragen.

De grote vraag is dus; Wat nu?

Ten eerste moeten de politici snel handelen om de open gelaten stippellijntjes verder in te vullen. De grote lijnen en besluiten zijn genomen, maar bijvoorbeeld betreffende het noodfonds is nog niet gekozen hoe de 1000 miljard precies bij elkaar geraapt wordt. Dus als de politiek snel reageert dan weet de markt waar men aan toe is.

Dan is er komende week nog een G-20 top in Cannes. Daar kunnen de politici/regeringsleiders van de grootste economieen in de wereld belangrijke besluiten nemen over hoe ze de (Europese) crisis aan gaan pakken. Bijvoorbeeld de Chinezen kunnen een duit in het zakje doen door Europese staatsobligaties te gaan kopen. Dit kan direct door in een bepaald land te investeren, dat kan indirect door obligaties van het noodfonds te kopen of het kan nog indirecter door een grotere bijdrage te geven aan het IMF. Dat laatste zullen de Chinezen zeker niet doen zonder dat er wat tegen over staat (zeggenschap)

Maar het laatste nieuws geeft een gigablunder weer van de politiek.
Wat blijkt, de Griekse regering wil een referendum uit gaan schrijven over de afgelopen Eurotop. Met andere woorden mag de Griekse bevolking hun zegje doen over de manier waarop ze bij de Griekse strot wordt gepakt en is de uitkomst van een dergelijk referendum al bij voorbaat gedoemd tot dictatoriale getallen van 90% en hoger.
En direct volgend op dit nieuws is de vraag die oprijst onder de andere Europese volkeren waarom zij dan niet over de te verlenen noodsteun mag stemmen.......

Ik ruik dat er weer een nieuwe Eurotop aankomt..... wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis