dinsdag 31 januari 2012

Duitsland gaat over Grenzen

In aanloop naar de Europese top in Brussel die momenteel wordt gehouden, waren er dit weekend twee opvallende berichten vanuit de Duitse hoek.
George Soros had in ditzelfde weekend gezegd dat het Europees project "wordt vernietigd" door het handelen van de Duitsers.We zullen zien. Hoe dan ook zijn de ontwikkelingen van het weekend vind ik zeer opvallend, aangezien Duitsland zich mengt in de vrijheid van soevereine staten en democratieën. Het betreft namelijk het volgende;

Angela Merkel meldde dat ze zich achter haar "partner in crime " Nicolas Sarkozy schaart in aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. Uiteraard is het logisch dat de Frans-Duitse as erg belangrijk is in Europa, maar deze is niet langer zeker omdat Sarkozy slecht in de peilingen staat ten opzichte van zijn concurrent Hollande.De verhoudingen tussen Duitsland en Frankrijk kunnen na de verkiezingen dan totaal anders zijn, terwijl zoals blijkt Duitsland graag hand in hand in Europa wil lopen samen met Frankrijk.
Desondanks is het erg opvallend dat Duitsland zich mengt in de binnenlandse politiek van Frankrijk; iets wat volstrekt belachelijk is natuurlijk en letterlijk grenzen te boven gaat.
Om een ander uiterst voorbeeld te noemen; Obama zie je toch ook geen voorkeur uitspreken voor bijvoorbeeld Poetin bij Russiche verkiezingen?
Duitsland stapt hier duidelijk over een lijn en zeker over de passieve lijn die het opstelde tot op heden gedurende de Eurocrisis.Dat blijkt ook uit het andere bericht;

Want daarnaast trekt Duitsland de harde handschoenen aan door te eisen dat Griekenland onder curatele komt te staan. Uiteraard staat dat land reeds enige tijd onder curatele bij het IMF dus heeft deze opstelling een symbolische, maar met name, een politieke waarde. Duitsland maakt met het onder druk zetten van Griekenland een duidelijk statement, wat wellicht ook komt doordat het overleg tussen de banken en de Griekse overheid al weken voortduurt.
Desondanks is ook deze actie niet te rijmen met internationale normen; alleen een instantie als het IMF,dat hier speciaal voor in het leven is geroepen, kan de financiële soevereiniteit van een land overnemen. Duitsland heeft hier niets over te zeggen.

Hoe dan ook zal moeten blijken of er sprake is van een nieuwe weg die Duitsland is ingeslagen qua houding over het aanpakken van de eurocrisis. Dit is belangrijk omdat Duitsland het rijkste land is in Europa en uiteindelijk toch de portemonnee moet trekken om de euro in stand te houden......

wordt vervolgd....


1 opmerking:

  1. Hoe dan ook zijn de ontwikkelingen van het weekend vind ik zeer opvallend, aangezien Duitsland zich mengt in de vrijheid van soevereine staten en democratieën.

    tututututuh! vind ik moet uit die zin;)

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis