zaterdag 8 september 2012

Election Fatigue oftewel Verkiezingsmoe





Nog slechts 5 dagen. 5 dagen die ons brave burgers scheidt van de weg naar het stemhokje in de dichtstbijzijnde school, kerk of ander openbaar gebouw waar wij ons oordeel gaan vellen over de Nederlandse politiek.  




En de indruk van heden dag is dat het vijf langslopende dagen gaan worden. De afgelopen weken immers werd het Nederlandse stemvee doodgegooid met spotjes, televisieprogramma's, billboards, de factgecheckte uitspraken over CBS-statistieken en uiteraard het bekende verkiezingsretoriek.
Ergens heb ik het idee dat de hele bedoeling van het campagne voeren averechts heeft gewerkt aangezien men nu murw is geslagen door de invasie vanuit Den Haag en door de bomen het Politieke bos niet meer zien. Men kan niet wachten voordat eindelijk dat ene vakje rood gekleurd mag worden.

Meestal is het zo dat de Haagse politici de invasie in hun eigen ivoren toren zat worden door telkens maar weer die opdringerige journalisten die op en aan hun nek hangen en steeds weer de haren van hun hoofd vragen.
Maar eens in de zoveel tijd (in Nederland tegenwoordig op steeds korter termijn) zijn het de Ruttes, Samsons, Roemers, Wilders en ga zo maar door van deze wereld die Nederland overspoelen met politiek gekonkel om zieltjes te winnen voor de macht des lands.

De ontzettende overkill vooral tijdens deze verkiezingscampagne moge duidelijk zijn. Op ieder moment van de dag kon u deze campagne zo u wilt uw favoriete politicus of politica zien dan wel beluisteren.
Rutte heeft bijvoorbeeld zijn glaasje water kunnen bietsen bij het Jeugdjournaal, DWDD, Pauw & Witteman en ga nog maar even door (en dan heb ik het nog niet eens over al die LIVE verkiezingsdebatten).
Nog nooit zijn de vaderlandse verkiezingen zo uitgemolken, uitgelicht en besproken door bijvoorbeeld de omarming van sociale media waar (ook daar)  de kiezer de reclame in het gezicht gegooid heeft gekregen.


De concurrentie in de politieke media is wat dat betreft moordend en deze zal de komende dagen nog aanhouden aangezien er weer een ultieme climax wordt verwacht tot en met het allesbeslissende kiezersoordeel aan toe.
Hetgeen wat ik overigens moet bekritiseren is dat de kleinere partijen in dit mediageweld geslachtofferd worden, hoewel dit ook inherent is aan de inkleding van ons eigen politieke systeem. DPK, Piratenpartij, Libertarische Partij, 50+ Partij komen in het toneelstuk niet voor.

Rutte zegt bovendien wel dat hij uiterst gedreven en gemotiveerd nog is voor de komende dagen, maar zijn tong hangt ook wel op de schoenen intussen. Je kan tenslotte niet je eigen campagneteam laten vallen.


De oproep aan de politici is nu dat zij hun opdracht na 12 september volstaan en ons Nederlandse burgers ten minste twee jaar (het liefst 4!!) verlossen van deze tsunami vanuit Den Haag. Laat de burger weer verlost zijn van de tomatenijsjes, rode rozen, flyers, buttons, pennen en geef alstublieft weer de televisie en radioterug aan de kijker en luisteraar!.  De kiezer is immers nu wel Verkiezingsmoe.


Wordt vervolgd en succes met uw keuze bepalen......................









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis