Sinds het begin van de eurocisis hebben de politici, al dan niet steeds opnieuw falend, besluiten genomen op internationaal Europees niveau. Hierdoor is de Europese burger enerzijds steeds in het spel buitengesloten behalve wanneer het keurmerk "belastingbetaler" werd gemeld, maar anderzijds is ook het Euroscepticisme steeds meer toegenomen, wat overigens niet verwonderlijk is.
De politieke elite creeert hierdoor een steeds groter wordende kloof tussen burger en Europese overheid, een kloof die er eigenlijk altijd al is geweest sinds het begin van de Europese Unie Welke Nederlander voelt zich nou bijvoorbeeld eigenlijk verwant met een Griek of een Portugees? Laat staan dat er niemand graag wil om miljarden euro's over te schrijven naar andere landen.
Besluitvorming ter "redding" van de Euro werden de afgelopen 2 jaar steeds op Europees niveau bepaald en
vervolgens moesten de nationale parlementen er steeds weer hun oordeel (lees:goedkeuring) over geven.
De Slowaakse liberale partij is nu nog de enige belichaming van het Euroscepticisme en verzet tegen de Europese politieke elite.
Waarschijnlijk wordt er bij een "nee" een nieuwe "oplossing" samengesteld of geformuleerd waardoor de Europese burger wederom buitenspel wordt gezet en de elite vrolijk verder kan gaan. Net zoals de politieke elite het verdrag van Lissabon de Europese burger door de strot heeft geduwd door een "boekhoudkundige" aanpassing. E dan bestaat er binnen de EU nog de zogehete bilaterale Merkozy-leiding, die de andere lidstaten hun ideeen voorkauwen, maar dat is weer kost voor een andere blog waardig.
Echter, dit elitespel in Europa is wel eindig, wanneer bij een nieuwe verkiezingsgolf door Europa de Anti-eurofiele partijen, zoals de PVV van Wilders, meer macht zullen krijgen. Uiteindelijk zal deze nieuwe verhouding in de Europese parlementen een grote bedreiging vormen en een uiteenvallen van de euro steeds waarschijnlijker maken. Uiteindelijk heeft het volk toch de grootste macht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten