zaterdag 30 juni 2012

EU-Top no. 19 ; de laatste? DEEL 1


Afgelopen nacht zo rond 5 uur gaf Herman van Rompuy een persconferentie. EU crisistop nummero 19 (!!!) was afgelopen. Na lang vergaderen konden de regeringsleiders weer naar huis; sommigen met een beter gevoel dan anderen.

Maar is hiermee ook het pleit beslecht? Zijn de getroffen maatregelen genoeg om het crisismonster de kop in te drukken? Wat zijn exact de genomen maatregelen, wat houden ze precies in en wat voor consequenties hebben hebben ze  voor de desbetreffende landen en/of partijen?  U leest tweevoudige analyse van de zoveelste crisisbijeenkomst.

De maatregelen op een rij.

De kern van het akkoord van afgelopen nacht is dat het permanente noodfonds ESM wordt ingezet om banken te ondersteunen die in problemen zijn gekomen. Met name gaat het hier om de Zuid-Europese banken, in Spanje en in Italië. 
Een belangrijk element is dat er toezicht gaat worden gehouden op de desbefreffende banken; dit toezicht moet er voor het einde van dit jaar komen onder leiding van de ECB.



Het gevolg van het akkoord is dat de betreffende overheden buiten schot worden gehouden. Het huishoudboekje ofwel de overheidsfinanciën wordt niet verder verslechterd omdat de overheid niet de banken overeind hoeft te houden met staatssteun.

De reden dat deze beslissing is genomen is omdat er iets gedaan moest worden aan de hoge rentes die Spanje en Italië moeten betalen bij het herfinancieren van hun schulden.

Een belangrijk element hierbij is dat het ESM NIET preferent is boven andere partijen die bijv. Spaans staatspapier bezitten. Dit was wel het geval bij de vorige lening aan Spanje van enkele weken geleden. Hierdoor liep de rente van Spanje alsnog verder op.Immers die lening van 100 miljard werd opgeteld bij de Spaanse staatsschuld.



De financiele markten reageerden opgelucht en enthousiast op de uitkomsten van de top in Brussel.
Beurzen wereldwijd stegen met meerdere percentages, zo ook de AEX in Amsterdam die de dag uit ging met een winst van 3,4%.
Ook was het effect van de top duidelijk te zien op de obligatiemarkten; De Duitse rente liep op, maar ik vermeld in het bijzonder de Spaanse rente; die daalde fors met zo'n 61 basispunten ( 10-jaarslening)


Ook de Euro kende een forse opleving ten op zichte van de dollar. Liefst een stijging van een kleine 2 eurocent tot bijna 1,27 dollar was het gevolg van de top in Brussel.




Is dit een tijdelijke opleving? Is de crisis in de Eurozone nu opgelost? En wat zijn de gevolgen voor de desbetreffende partijen die aan tafel zaten in Brussel ? In Deel 2 leest u de politiek analytische achtergronden en of er al dan niet een twintigste Eurotop gaat komen............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis