zaterdag 2 juni 2012

Beatrix in haar blootje

De derde dinsdag van september, oftwel Prinsjesdag. Het lijkt nog ver weg wellicht (volgende week begin het EK), maar graag maak ik vast deze spottende column. Beatrix wordt immers dan puur in haar hemd gezet.

Dit jaar valt Prinsjesdag op de 18e van de maand. Nimmer zal deze dag van het bekendmaken van de jaarlijkse begroting symbolischer en zinlozer zijn dan ooit tevoren.
De week ervoor namelijk , op de 12e, heeft immers het Nederlandse stemvee haar stem uitgebracht over een nieuwe samenstelling voor de Tweede Kamer.
Met andere woorden is het enige waar men op die dag naar kijkt, wie er het meest krankzinnige hoedje heeft verzonnen om één of ander statement te maken. Prinsjesdag 2012; inhoudelijk een farce maar een verheerlijking van het programma RTL Boulevard.


Het punt is namelijk dat Koningin Beatrix op die dag de troonrede voorleest; de begroting voor het komend jaar (2013). Men weet over het algemeen wel dat deze niet door haar zelf is geschreven, maar door het desbetreffende kabinet. Oftewel, door Rutte & de Jager.
En dat is het je nou juist; het kabinet is demissionair. En dat is niet het enige; hetgeen onze koningin voorleest betreft een begroting dat is samengesteld in een paar dagen om de eurocommissaris in Brussel tevreden te stellen . Een bij elkaar geplakt geheel dus. En het belangrijkste is dat de troonrede die de koningin voorleest op het moment van voorlezen waarschijnlijk achterhaald is , omdat de kiezer de week ervoor een bepaalde keuze heeft gemaakt. De desbetreffende maatregelen kunnen weer worden teruggedraaid door het kabinet dat nog geformeerd moet worden.

De Koningin zit daar dus in haar blootje. Praktisch alles wat zij zal zeggen zullen loze woorden betreffen; en dus neem ik het alvast hier voor haar op; hadden de politici in Den Haag niet een betere datum kunnen nemen voor de verkiezingen? Blijkbaar is het zomerreces en even twee maanden op vakantie heiliger dan het respect ten aanzien van de Koningin. Wilders werd verweten dat je de premier niet kan aanspreken met "doe es ff normaal man".  De politici in Den Haag moeten zich achter de oren krabben dat Beatrix voor paal zit óf men moet maar beter Prinsjesdag dermate aanpassen dat deze pas wordt gehouden indien er in elk geval een inhoudsrijke tekst op papier staat.
Leven de Koningin! Hoera!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis