maandag 2 januari 2012

De vooruitblik naar 2012 Deel III ; Centrale banken, goud/zilver/olie

Beste lezers; Allereerst wens ik u allen een gezond en vooral een gelukkig nieuw jaar. Ondanks dat het eigenlijk al 2012 is, schrijf ik toch nog deze laatste vooruitblik van 2012 en ditmaal behandel ik de centrale banken, de olie, het goud en het zilver.
Waarom ik juist deze dingen behandel is eenvoudig te verklaren; deze onderwerpen zijn erg afhankelijk en/of hebben grote invloed op elkaar.

Het algemene nieuws begint dit jaar met een cynische understatement uitermate positief. Iran houdt momenteel allerlei aangekondigde oefeningen waarmee direct in het nieuwe jaar de provocaties worden voortgezet; er worden lange afstandsraketten getest die in staat moeten zijn om Amerikaanse doelen en/of Israël te bereiken. En daarnaast is Iran bezig met een marine oefening vlakbij de straat van Hormuz mogelijk met als doel deze belangrijke zeestraat af te sluiten, waarmee recent al eerder werd gedreigd door de Iraanse autoriteiten.

Onlosmakend verbonden met deze acties op geopolitiek niveau is de ontwikkeling van de olieprijs. Deze zal hetzij bij een afsluiting van de zeestraat van Hormuz dan wel met een algehele oorlog tussen de VS en Iran enorm gaan oplopen. De prijs schommelt nu nog zo rond de 100 dollar per vat maar zal minimaal naar de 150$ oplopen en wellicht zelfs naar de door Iran eerder gedreigde prijs van 250$. Dat is de 'prijs' die het Westen moet betalen voor het aangaan van een oorlog met Iran; namelijk een oliecrisis, die ongetwijfeld een nog diepere recessie tot gevolg zal hebben.

De recessie waar we momenteel al in zitten zal dit jaar ongetwijfeld verder worden bestreden door de belangrijkste centrale banken in de wereld. De ECB heeft bij de laatste twee rentebesluiten de rente verlaagd van 1,5% naar 1 %, maar ik betwijfel of de 1% bodem die door Trichet werd aangehouden ook bij Draghi zal gelden. Evenals bij de FED zal er geld worden bijgedrukt enerzijds op het moment dat er dreiging is van deflatie en anderzijds om de economie verder te stimuleren.Overheden zijn immers blut en de enige plek waar ze kunnen kunnen aankloppen is bij de centrale bank. Zie hiervoor de dagelijkse berichten dat banken miljarden euro's bij de ECB stallen i.p.v staatsobligaties kopen.

Dan het goud. De goudprijs topte halverwege op 1920 dollar en ging na een correctie het jaar uit op 1560 dollar.(overigens is de europrijs van goud simpel te berekenen door de dollarkoers van goud te delen door de euro-dollarkoers). 
Iedereen zegt nu meteen dat goud over zijn hoogtepunt heen is, maar de goudprijs stijgt over de lange termijn gekeken nu al 11 jaar op rij en de stijgende trend is nog altijd intact. 
Maar ik wilde een ander en meer onbekend verband aankaarten van goud, namelijk die van goud met de negatieve reeële rente. Dit is wellicht een moeilijke term die ik nader zal toelichten om het te verduidelijken. 


De negatieve rente houdt in dat de rente die je ontvangt voor je spaargeld negatief is als je de inflatie er vanaf trekt. De inflatie in de Eurozone bedraagt nu zo'n 3% en dat is hoger dan de 2 à 2,5% rente die men krijgt op de spaarrekening. Weggegooid geld dus zou je zeggen! Met andere woorden is het aan te raden om wat anders met je geld te doen, bijvoorbeeld nu in de januari-uitverkoop flink te gaan shoppen.
Maar wat het meest opvalt in bijgevoegde afbeelding is dat de goudprijs explodeerde in de jaren 70, toen er óók sprake was van negatieve rente. En zoals eerder gezegd over het monetair beleid is nu niet te verwachten dat de huidige periode zal eindigen.
Als je er ook logisch en een beetje filosofisch over nadenkt klopt het ook; de rente is als het ware het prijskaartje van geld en het geld wordt nu dus snel minder waard ten opzichte van alles wat vast of tastbaar is, bijvoorbeeld het goud.
Tot slot dan nog een prijsvoorspelling voor eind 2012 voor goud; de echte 'goldbugs' spreken over wellicht 3000$ voor een ounce goud iets wat naar mijn idee ook te verklaren is door een olieprijsexplosie. Goud wordt immers als inflatiehedge gezien waardoor de prijs van olie en goud vaak met elkaar samen bewegen. 
Ikzelf hou het bescheiden op 2200 à 2300 dollar per troy ounce.

Tot slot nog het kleine broertje van goud, ook wel a Poor Man's Gold genoemd; zilver. Zilver is veel volatieler in de bewegingen omdat het enerzijds een veel kleinere markt is en daarnaast voor de helft wordt gebruikt in de industrie waardoor recessieberichten er bij zilver nogal inhakken. 


Echter, ondanks een kleine daling in 2011, verwacht ik dat zilver meer zal stijgen dan de goudprijs. Immers wordt goud een beetje aan de dure kant en zoals gezegd zijn de prijsschommelingen een stuk groter. Een nieuw all time high voor zilver moet nog worden genoteerd (!!) (goud boekt al jaren record na record), iets wat ik overigens niet verwacht voor het zilver komend jaar, maar 40+ dollar zit ongetwijfeld weer in het vat. 

Tot zover.....  Lees ook  Deel I   &    Deel II

2 opmerkingen:

  1. Heeeey Lau, leuk joh, eind van het jaar ga ik kijken of je gelijk hebt gehad ;)
    Moet eerst even kwijt dat het slim is wat jij en de andere goudliefhebbers doen, namelijk goud heel erg aanprijzen zodat veel mensen het willen hebben, dan verdien je er zelf uiteindelijk ook veel aan, en mensen die nu nog goud aanschaffen zijn natuurlijk eigenlijk te laat =P
    Ben heel erg benieuwd of er dit jaar al een oorlog tegen Iran komt. Als je er logisch over nadenkt is het niet handig om bovenop een schuldencrisis en een eurocrisis ook nog een oliecrisis te krijgen. Maar de onderbuik van het volk beslist natuurlijk en eerlijk gezegd denk ik dat op dit moment de crisis meer gevoelens losmaakt dan moslims. Moslimhaat/ -fobie is een beetje uit de mode zogezegd. Dus denk dat het het volk eigenlijk niet zo kan schelen, maar dat als ze erachter komen dat een autoritje een stuk duurder gaat worden als we Iran pesten, dat ze het dan eigenlijk liever niet doen =P
    Blijf je de Amerikaanse verkiezingen een beetje volgen in je blog of richt je je echt alleen op de economie? Nou ja, het heeft wel allemaal met elkaar te maken he!
    Groetjes!
    Gwendolyn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey gwen, ik heb vorige week nog een boek over goud/zilver en geld uitgelezen. Dus sorry dat ik er hard tegenin ga maar wanneer dat je zegt dat mensen te laat zijn met goud aanschaffen is dat niet anders dan volstrekte flauwekul. En ik heb er een passief eigenbelang bij want ik verkoop zelf geen goud of zilver ;)
    Zelf kan ik inderdaad ook totaal geen reden verzinnen waarom het Westen een oliecrisis riskeert, maar je kan er vanuit gaan dat een oorlog met Iran er komt wanneer de Republikeinen eind het jaar de verkiezingen winnen. (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111110_134)
    En zie titel van mijn blog; ik schrijf niet alleen over de economie nee.
    Groetjes :)

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis