donderdag 22 december 2011

De vooruitblik naar 2012 Deel I ; Banken, Huizenmarkt, Jubileum Euro?!

In dit bericht zal ik vooruitlopen op wat er komen gaat in 2012. Voor wie gelooft dat de wereld zal vergaan i.v.m. aflopen van de  Maya-kalender;diegene mag van mij geloven wat hij of zij wil.  Maar ik kan wel alvast aangeven dat het zowel op politiek als economisch gebied een heel zwaar (en dus interessant) jaar zal worden.

Maar eerst nog even kort ingaan op het nieuws dat gisteren zo'n 500 Europese banken zo'n 500 miljard euro leenden bij de ECB voor 1 %. Deze noodmaatregel is gedaan om banken weer te laten doen wat ze behoren te doen; de economie funderen met het uitlenen van krediet aan mensen en bedrijven. Wellicht is het schrikken inderdaad dat zoveel banken zoveel geld nodig hebben, maar wie gaat er nou niet voor een fikse korting naar de winkel?; Zo ook de banken die gisteren goedkoop konden lenen bij de ECB.
Maar nu blijkt vandaag dat de banken afgelopen nacht voor zo'n 300 miljard bij de ECB hebben gestald; met andere woorden is de operatie van de ECB utterly mislukt. De bankenwereld vertrouwt elkaar niet in Europa; geld worden niet onderling uitgeleend en/of er worden geen (Zuid-Europese) staatsobligaties gekocht.Het Europese bankensysteem is niets anders dan kapot.

Dat brengt mij wat er te wachten staat in 2012. Eerst wat betreft de bankensector. Je kan er op wachten dat er een aantal Europese banken failliet zullen gaan en dat de problemen groter zullen worden. Immers moeten de banken dan weer gered worden door de staten die op hun beurt zelf weinig geld hebben. Ook kan een Nederlandse bank als de Rabobank in de problemen gaankomen. Wij Nederlanders hebben immers de grootste hypotheekschuld ter wereld en die staat onder druk door de dalende huizenprijzen.

Dat brengt mij dus bij de huizenmarkt. Gisteren werd bekend dat de huizenprijzen met 3,3% waren gedaald in vergelijking met vorig jaar. Maar wat opvalt is dat dit de maand november betreft; nog voordat bekend werd in het nieuws dat het kabinet extra bezuinigingsmaatregelen gaat nemen (zo'n 5 a 10 miljard bovenop de afgesproken 18 miljard). Hierdoor is er een extra onzekere factor toegevoegd aan de woning markt.Het H-woord wordt immers niet langer uit de wind gehouden. En daarbovenop valt al op dat er nu een versnelling optreedt in de daling van de prijzen.

Dit komt uiteraard óók omdat we momenteel in een recessie zitten, maar ik verwacht zelf dat in 2012 de versnelling van de huizenprijsdaling zal doorzetten.


Dan toch ook weer even naar Griekenland. Dit onderwerp is verdwenen uit het nieuws (raar vind ik), maar het zal ongetwijfeld in 2012 terugkomen. Ik verwacht dat Griekenland dan eindelijk failliet gaat. Immers, de Griekse burgers trekken massaal hun geld uit Griekenland en zetten het op buitenlandse rekeningen. In oktober verdween er zo'n 12 miljard, een proces wat simpelweg  niet door kán gaan. De bezuinigingsmaatregelen van de overheid kunnen daar echt niet tegenop boksen. De overheid moet immers ook de eigen Griekse banken helpen. Dus kijk niet raar op dat Griekenland het eerste land is dat de Euro verlaat volgend jaar. Leuk zo het 10-jarig jubileum van de Euro. ( jaja, 1 januari aanstaande bestaat de munt 10 jaar) De 10 jaar redden we dus, maar of er een elfde jaar in zit?


In het volgende deel zal ik ingaan op de politiek in 2012; Europees, maar ook herverkiezing Obama? .... en verder evt. monetaire verruiming en de goud en zilver vooruitzichten voor komend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis