vrijdag 30 december 2011

De Vooruitblik naar 2012 Deel II; De Politiek in 2012

Beste lezers. Gisteren plaatste Italië succesvol een lange lening (de laatste in 2011) , waarover echter een hoge rente van tegen de 7 % betaald moest worden. Ook het komende jaar zal de focus gericht zijn op het herfinancieren van nationale staten en overheden.
In het bijzonder moet alleen Italië al 250 miljard uit de markt weten te trekken. 2012 wordt dus zoals gezegd een moeilijk maar zeker een interessant jaar.

In Deel I heb ik met name de banken en de huizenmarkt behandeld.
Nu in deel II behandel ik de politiek. En dan eerst de ontwikkelingen in ons eigen kikkerlandje.. 
De gedoogconstructie van VVD, CDA en PVV houdt momenteel hun mond over de te nemen nieuwe bezuinigingen en de speculaties die daarover in de rondte gaan. Naar verwachting komt er zo'n 10 miljard aan extra bezuinigingen bovenop het reeds bekende getal van 18 miljard. Wat de mensen in het algemeen echter vaak nog niet weten is dat de maatregelen van het kabinet pas in januari 2012 ingaan, terwijl we toch al een jaar tegen Rutte en de zijnen aankijken. Dit komt doordat de verkiezingen destijds etc. agenda-technisch niet lekker uitkwamen; vandaar dat de beleidsmaatregelen pas nu worden geïmplementeerd.

Dus vanaf januari gaat men het pas werkelijk in de portemonnee voelen. Eventuele nieuwe plannen en besluiten over de nieuwe 10 miljard worden afgewacht totdat het CPB in februari met ramingen komt.
Persoonlijk verwacht ik geen val van het kabinet omdat ze er eventueel niet uit zouden komen.Bovendien is het CDA momenteel de zwakke schakel omdat kiezers naar de SP en PVV neigen i.v.m. Europa en het in stand houden van de ww-duur. Maar ik reken wel op algehele (grote) stakingen door de Nederlandse vakbonden & bevolking op het bekende Museumplein dan wel het Malieveld.


Dan Europa. In Europa staan er in 2012 ook een aantal dingen te wachten op politiek gebied. 
Terugkijkend op 2011 waren de verschuivingen al daar en poe niet zo'n beetje ook; het hele Middellandse Zeegebied heeft een politieke machtsverschuiving ondergaan. 

In 2012 is ook Frankrijk aan de beurt met presidentsverkiezingen. Het politieke leven van Sarkozy hangt aan een zijden draadje. En dat zijden draadje heet de Triple A-status. De AAA-status van Frankrijk staat op de tocht en mocht Frankrijk deze kwijtraken dan kan Sarkozy een herverkiezing op zijn buik schrijven.
Mocht de (nieuwe) president overigens zijn te verwachte tegenstander worden (Villepin), dan maakt Frankrijk ook direct een anti-Europese ruk waardoor Europese reddingsplannen en besluitvorming (die er eigenlijk toch al niet is maargoed) ondoenlijk, zo niet haast onmogelijk worden. De euro is dus niet alleen afhankelijk van het oplossen van de schuldenproblemen in bijvoorbeeld Italië, maar er speelt uiteraard ook een politieke factor bij.

Last but not least zijn de presidentsverkiezingen in Amerika die in aantocht zijn. Eind 2012 kiezen de Amerikanen hun (nieuwe) president. Obama's herverkiezing is afhankelijk van hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt in 2012 met in het bijzonder of de werkloosheid nog significant zal gaan dalen. De populariteit van Obama is inmiddels fors ingezakt. Dat kan ook niet anders want toen hij werd gekozen 3 jaar geleden was hij immens populair, ook in de rest van de wereld. 
Obama zal worden afgerekend op wat hij al dan niet heeft bereikt. Hij wordt afgerekend op de economie en de beloofde banencreatie, dat hij Guantanomo Bay nog steeds niet heeft weten te sluiten , maar óók op dat onder zijn presidentsschap Osama Bin Laden is gevonden en gedood. 


Maar Barack Obama heeft wel het geluk dat zijn tegenstanders uit het Republikeinse kamp kort gezegd allemaal clowns zijn. Alle aspirant tegenstanders van Obama maken blunder na blunder in het openbaar en tijdens tv-speeches waardoor Obama als Family Man, met zijn twee dochters en zijn zeer geliefde en sterke vrouw Michelle, toch een goede kans maakt op een herverkiezing.......


Tot zover de politiek, in het derde en laatste deel ga ik in op de centrale banken en goud en zilver voor 2012....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis