woensdag 23 mei 2012

Spaanse bekentenis laat de financiële markten sidderen


Vandaag was het weer een erg hete dag in Mei op de financiële markten waarbij de Eurocrisis (hoe kan het ook anders) weer volop in het licht stond. Sell in May and go away..... zo luidt een bekende beurswijsheid.

Nadat gisteravond oud premier Papademos van Griekenland tussen de lijnen door mompelde dat Griekenland zich voorbereid op een euro-exit gingen de koersen op Wall Street al onderuit.

Het toegeven van Spanje(!)

Deze koersdalingen van Wall Street zette zich vanmorgen verder voort op de Europese markten.
Het argwaan van de markten sloeg ook op het dineetje in Brussel waarvan, naarmate de dag vorderde, steeds duidelijker werd dat er geen baanbrekende beslissingen worden genomen.
De olie werd pas echt op het vuur gegooid op het moment dat de Spaanse premier Rajoy voorafgaand aan deze bijeenkomst in Brussel bekende dat Spanje financiële steun nodig heeft. Hij gaf toe dat Spanje de huidige rentestanden niet langer kan bolwerken en steun nodig heeft van bijvoorbeeld de ECB. Het geld is nodig om obligaties op te kopen en/of de Spaanse banken te kunnen herkapitaliseren.
Deze toch erg opvallende draai van politieke ontkenning naar toegeven had zo zijn gevolgen op de markten;  de Spaanse beurs daalde vandaag met zo'n 3,% en de beurs van Italië ruim 3,5 % . Onze Nederlandse AEX  daalde met ruim 2%. De 10-jaars obligatierentes van zowel Nederland als Duitsland daalden tot nieuwe historische dieptepunten , terwijl die van Spanje en Italië juist verder omhoog gingen (beide ver boven de 6%) Ook de Euro ondervond een scherpe daling tot ongeveer 1,2555 ten op zichte van de dollar.

Wat er exact vanavond tijden het informele dineetje besproken en/of besloten wordt is niet echt duidelijk. Komt de optie van Eurobonds weer op tafel; nu dat Frankrijk Hollande aan het roer heeft; en/of betreft het een Grieks exit uit de euro; en/of de toegegeven benodigde financiële steun aan Spanje?
Formeel is er in elk geval verklaard dat het een voorbereiding is op de officiële top eind juni van dit jaar.
In elk geval valt het op in vergelijking met 2011 dat de beurzen destijds daalden NA een Eurotop.En wie weet nu dus voorafgaand??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis