zondag 27 november 2011

Déja Vu België

Dit weekend was het dan eindelijk zover. Na een ruime verbetering van het wereldrecord mag België zich weer in het rijtje van landen mét een regering gaan sluiten. Iets wat de politici in anderhalf jaar tijd niet is gelukt, lukte de financiële markten in ongeveer een week.Leve de marktwerking. Ok ok, even afzwakkend; Di Rupo had het grootste gedeelte al in kan en kruiken weten te lijmen;  alleen betreffende de  begroting moest nog overeenstemming worden bereikt, en dat lukte onder dwang van de opgelopen rente van België.
De vraag is nu; gaat het helpen voor België? Het antwoord zal komende week volgen en waarschijnlijk zal het 'Neen' zijn. Immers hebben wij in de afgelopen twee jaar steeds gezien dat de rentes van probleemlanden wel heel snel opliepen, maar na genomen maatregelen in wat voor vorm dan ook , gingen ze niet net zo hard weer omlaag.Déja Vu dus.  Je kan het een beetje vergelijken met de benzineprijs; die gaat hard omhoog als de olieprijs stijgt maar wanneer deze weer daalt duurt het even voordat de benzine ook goedkoper wordt, als hij
überhaupt.al goedkoper wordt.
Tenslotte hebben we twee weken geleden ook hetzelfde gezien bij het vertrekken van Berlusconi en aantreden van Monti. Zodra de financiële markten bloed geroken hebben en het vertrouwen in een land met schuldenproblemen is weggevallen, dan komen investeerders niet zo gauw weer terug; de rente van Italië staat immers 'gewoon' boven de 7 % momenteel.
Met andere woorden; hervormingen die in individuele staten worden genomen, kunnen de markten niet langer overtuigen. En dan mag de EU vandaag zijn blijdschap melden in de media over dat België eindelijk een regering heeft; het is juist de EU die de schouders er nu onder moet zetten en wel nu met maatregelen moeten komen. 
Ik ben benieuwd welke (on)conventionele maatregelen deze week worden aangekondigd, indien deze uitblijven dan zal de brand op de kapitaalmarkten zich verder uitbreiden en het gevaarlijke eindspel doorgaan....

wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis