vrijdag 25 november 2011

One Bond to rule them all......

..... and in the darkness bind them. Dit is met een cynische verwijzing naar The Lord of the Rings de visie van de Duitse overheid ten opzichte van het uitgeven van gemeenschappelijke Eurobonds.
"Dit is niet de oplossing van de eurocrisis", zoals Angela Merkel zegt en ik ben het op dit punt met haar eens, want de gevolgen zijn dat de schulden van alle landen bij elkaar worden geraapt. Maar het gevolg hiervan is ook dat enige vorm van prikkel voor hervormingen, saneringen en bezuinigingen wordt weggenomen.
De rente van deze Eurobonds wordt namelijk het gemiddelde van de obligatierentes in Europa, waardoor het noorden meer moet gaan betalen en het zuiden goedkoper af is. Het zuiden krijgt dus een free ride voor het excessief leven van de afgelopen tijd.En het noorden heeft hier uiteraard geen zin in. Vandaag bleek ook dat het Duitse volk tegen het uitgeven van eurobonds is.
En dan nog is het nog maar de vraag of Europese staatspapieren daadwerkelijk net zo goed wordt vertrouwd door investeerders als de Amerikaanse obligaties (de Amerikaanse Treasuries). Iets wat de heer Barroso namens de Europese Commissie mijns inziens iets te vroeg van de daken schreeuwde, toen hij eerder deze week met het Eurobondsvoorstel kwam namens de Commissie.

Het schreeuwende probleem deze week is echter dat de deur, die twee jaar geleden nog ruim openstond en in afgelopen weken bijna dicht sloeg, nu de definitieve windvlaag voelt aankomen die de deur ook daadwerkelijk dicht gaat laten klappen.(!)
Het allerlaatste nieuws van de crisisweek is dat de kredietstatus van Belgie is afgewaardeerd. In combinatie met de mislukte obligatieveiling van Duitsland eerder deze week moet er geconcludeerd worden dat de kapitaalstromen in Europa volledig zijn opgedroogd. Het vertrouwen is volledig weg in naar mening de slechtste Europese crisisweek sinds het begin zo'n twee jaar geleden. De obligatierentes van alle landen eurolanden liepen deze week steeds verder op; Europa wordt massaal de rug toegekeerd door investeerders. Dus er MOET NU iets gebeuren, en er zal ook iets gebeuren. Maar wat dan?

De uitweg van Eurobonds wordt dus niet genomen, evenals die van geld bijdrukken door de ECB. Een andere optie die nu begint door te sluimeren is dat het IMF een grotere rol gaat krijgen. De ECB mag volgens het verdrag van Maastricht geen steun aan landen geven dus gaat de ECB dit aan het IMF doen, die dan vervolgens weer Europese staatsleningen gaat opkopen.
Het politieke probleem is echter dat het grootst deelnemende land aan het IMF, de VS, dan moet beslissen of zij steun aan Europa willen verlenen. Met andere woorden moet straks het Amerikaans Congres besluiten over de toekomst van Europa omdat de Duitsers het niet willen.Het wordt steeds gekker.

Mocht ook deze laatste optie niet tot stand kunnen komen, dan is het klappen van de euro onvermijdelijk en zal het zeker ook op zeer korte termijn gaan plaatsvinden. De stenen gaan vallen als er een land uit de euro stapt.
Intussen worden in het geheim ook weer de nostalgische munten zoetjesaan geïntroduceerd; de gulden komt op de achtergrond al terug.
Het resultaat zal niet lang meer op zich laten wachten, de tijd zal het ons leren..........

wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis