maandag 14 november 2011

Het eerste schaap over de dam is zwart.....

In een zeer negatief bericht (alvast excuses) begin ik positief;  er staat op het punt een nieuwe supermarktoorlog van start te gaan;
Nieuwe prijzenoorlog . Het is mooi om te lezen natuurlijk dat de prijzen omlaag gaan. Het zal uiteraard wel te maken hebben met de aankomende feestdagen en, iets op de langere termijn gekeken, met het  aankomende EK. Ik kan een nieuwe marketing knaller a la de wuppies/welpies alweer ruiken, sniff sniff.....
Maar om het toch negatief af te zwakken; de omzetten staan onder druk als je  goed in het bericht leest dat de supers de inflatie moeilijk kunnen bijhouden. De netto-omzet (gecorrigeerd voor inflatie) is dus aan het dalen. Men houdt dus de hand op de knip....... say hello to deflation.....

Maar dit bericht gaat over, hoe kan het ook anders, de Eurocrisis. Mijn verwachting is namelijk dat, gezien de berichtgeving , het niet lang meer gaat duren voordat de euro uiteenvalt, of (waarschijnlijker) doorgaat in een afgeslankte vorm. De euro is dan ten onder gegaan aan zijn logheid, besluiteloosheid en het "te snel te groot " willen worden.


Mijns inziens zijn er drie voorwaarden om aan een goed functionerende muntunie te kunnen voldoen. Ten eerste moet er sociaal-cultureel draagvlak voor zijn.Haal hier gelijk maar een streep doorheen, want men voelt zich Nederlander of Griek; geen Europeaan.( laat staan verwant met elkaar.)
Vervolgens moet er sprake zijn van convergerende economieën; met andere woorden moeten de deelnemende economieën naar elkaar toe groeien ; echter is ,met name in de huidige crisis gebleken dat de noordelijke eurolanden sneller "herstellen"  van de crisis 2008/2009 en dat de zuidelijke landen blijven krimpen.De kloof wordt dus steeds groter.

Tot slot moet er sprake zijn van een politieke wil om een muntunie tot stand te brengen en in stand te houden.
Vooral dat laatste staat in deze crisis erg onder druk, zo niet staat deze op het punt ten einde te komen.. Vorige week bleek namelijk al uit het informele nieuws dat de Duits-Franse as van de Eurozone aan het overwegen is om de euro een doorstart te geven met alleen de kernlanden. En in de formele berichtgeving bleek dat het Duitse CDU stemt over exits van de EU. (onduidelijk is nog of dit dan vrijwillig of onvrijwillig betreft). Duidelijk is wel dat politici druk in de weer zijn met tubes lijm om de gaten uit het Verdrag van Maastricht te dichten door de paragraaf "uittreedvoorwaarden" te corrigeren.

Is het dan zo erg om de euro te verlaten en/of dat de euro uiteenvalt? Het antwoord is zowel ja als nee.
Vandaag bleek bij de publicatie van een boek over de eurocrisis door het CPB dat onduidelijk is wat de Euro precies heeft bijgedragen aan de Nederlandse economie. Men moet volgens mij hierbij ook een duidelijk verschil zien tussen het Verdrag van Schengen (open grenzen; vrijheid van kapitaal, goederen, mensen, wegvallende grenzen) en de euromunt op zich. De open grenzen hebben zeker een forse bijdrage geleverd aan de welvaart; iets wat bij de euro veel moeilijker aan te tonen is.
De veel belangrijkere vraag is nu of het veel geld gaat kosten wanneer we terug zouden keren naar de gulden of een Neuro zouden invoeren. ( oftewel het PVV onderzoekje). Het fysiek invoeren van een nieuwe munt gaat natuurlijk een paar miljard kosten; denk maar aan het logistieke , het omsmelten, nieuwe prijskaartjes etc.  Deze kostenpost valt relatief nog wel mee.
Het probleem echter is dat het psychologische effect waarschijnlijk veel groter is. Namelijk, het uiteenvallen van de bestaande euro gaat tezamen met een periode van grote onzekerheid wat een duidelijke weerslag zal hebben op de economie. En dan heb je vervolgens misschien ook de nieuwe guldenprijskaartjes (uiteraard weer naar boven afgerond); laten we stellen een pakje boter dat misschien 5 gulden gaat kosten. Zo ga je ondanks je omgerekende inkopen toch anders boodschappen doen.......

Tot slot de vraag; welk schaap gaat er als eerste over de dam? Duidelijk is wel dat dit schaap zwart van kleur zal zijn. Zwart vanwege de plaats die het land enerzijds zal innemen in de Europese of internationale economische verhoudingen. En anderzijds de plaats in de geschiedenisboeken onder het hoofdstuk van dé zwarte dag van de euro.
Mocht het de Grieken zijn die als eerste uittreden; dan zullen zij worden afgeschilderd als het land dat loog over de begroting, miljarden aan steun kreeg en vervolgens de rest van de Eurozone in de steek liet.
Indien het de Duitsers zijn die er een einde aan maken (of de noordelijke landen); dan zijn het de knoflooklanden op hun beurt die een groot economisch, politiek en sociaal wantrouwen zullen vormen ten op zichte van de andere landen........de kloof in de Eurozone wordt dus alleen maar groter...........

wordt vervolgd....

2 opmerkingen:

  1. Heeee! Ik heb de eer om de eerste reactie te schrijven =D
    Leuk stukje en voor zover ik er verstand van heb (en dat is natuurlijk niet zover =P) ben ik het er ook mee eens. Ik denk dat het logisch en ook goed is dat we met z'n allen een haat-liefde verhouding met de euro hebben. Maar de euro heeft ons natuurlijk wel gewoon veel welvaart gebracht, en kan vast ook wel nog meer welvaart brengen als het vertrouwen weer terugkomt. Dus misschien kan een goed plan waarin iedereen wat inlevert en iedereen er ook weer wat voor terugkrijgt de boel wel redden. Maar wat ik niet helemaal snap is wat die prijzenoorlog ermee te maken heeft. Want natuurlijk willen we allemaal een zacht prijsje voor onze inkopen betalen, maar dat willen we toch altijd? En hoezo hebben de supermarkten zoveel problemen doordat wij de hand op de knip houden? Want eten hebben we altijd nodig (kopen we hooguit beschuit van de euroshopper ipv een fancy biologisch merk). Ik verwacht dat we bij het hand op de knip houden eerder zullen gaan bezuinigen op dingen zoals kunst of een dagje efteling ofzo. Of een nieuwe wasmachine =P Dus misschien wil je dat in je volgende stukje uitleggen =D
    Groetjes!
    Gwendolyn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Gwen; stukje over supermarkten was alleen om iets positiefs te melden in mijn allezins negatieve berichten op mn blog.
    En ja klopt; voedselgerelateerde producten/diensten zullen duurder worden op lange termijn en duurzame goederen/diensten goedkoper, maar ik gaf het supermarktvoorbeeld omdat mensen ook daar hand op de knip houden.

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis