maandag 5 december 2011

De druk wordt opgevoerd

In aanloop naar dé Europese top van donderdag en vrijdag wordt de druk fors opgevoerd.
Eerst nog even het goede nieuws. Gisteren werden de bezuinigingen van de Italiaanse regering onder leiding van Monti wereldkundig gemaakt. Onder andere de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 66 jaar zorgde ervoor dat de minister van sociale zaken het even niet droog hield; Minister in tranen
Blijkbaar hadden de tranen extra geholpen want vandaag daalde de rente op Italiaanse staatsobligaties erg fors, dus het vertrouwen in Italië keert enigzins terug.

Maar net op het moment dat het weer goed lijkt te gaan, is daar weer een Amerikaanse kredietbeoordelaar (ditmaal S&P) die roet in het eten gooit. S&P zet namelijk de vooruitzichten van de zes triple A-staten in de EU op negatief. Dit houdt in dat ook Nederland en Duitsland de hoogste waardering kwijt kunnen raken. De economische oorlog woekert voort.
Uiteraard kan deze druk ook een positieve uitwerking hebben op de bijeenkomst eind deze week. De politici zullen wellicht hierdoor extra begrijpen dat een halfslachtige verklaring/uitkomst tekort zal schieten.


Over halfslachtige oplossingen gesproken;
na hun gebruikelijke, gezamenlijke bijeenkomst voor een EU-top gaven Merkel en Sarkozy vanmiddag een persconferentie waarin zij aangaven een aanpassing van het Verdrag van Maastricht te willen bewerkstelligen zodat een crisis als deze in de toekomst voorkomen kan worden. En dat is het hem nou juist; toekomstige crises lossen die van het heden niet op. Wederom mosterd na de maaltijd dus.
Oja, en verder werd iets onderstreept wat al langer duidelijk was, namelijk dat Duitsland geen Eurobonds (Europese staatsobligaties) wil omdat betekent dat Duitsland veel meer moet gaan betalen.Niets nieuws onder de zon maar wel formeel herhaald en bevestigd. Eurobonds zijn geen oplossing voor de huidige crisis; aldus Frau Merkel en ook de heer Barroso die dit nog even onderstreepte.

Wat is dan wel de oplossing? De onbevestigde geruchten gaan de ronde dat Europese landen voor zo'n 1000 miljard aan het IMF willen bijdragen zodat de oplossing via dit fonds wordt gezocht, althans geprobeerd.
Het wachten is nu op het circus van eind deze week, waar alle ogen weer gericht zijn op Brussel. Honderden journalisten zullen dan gade slaan welk konijn er uit de hoge hoed der geruchten wordt getoverd om de schuldencrisis te bezweren. We zullen zien; een ultieme oplossing is door Merkel al ontkent en er zijn ook geruchten dat voor de kerst nog een extra EU-top volgt..... zucht..........

wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis