donderdag 8 december 2011

Draghi's draconische maatregelen

Vanmiddag enkele luttele uren voor het begin van de EU-top en volgens Sarkozy de laatste kans op het eindigen van de schuldencrisis, maakte Mario Draghi het rentebesluit van de Europese Centrale Bank bekend.




Zoals verwacht verlaagde hij de rente met een 'kwartje' naar 1%. Daarmee kwam het rentetarief terug op het niveau dat de ECB zo'n anderhalf jaar hanteerde voordat Trichet in de laatste maanden van zijn termijn de rente tweemaal verhoogde. De ECB zit weer in de recessie-modus.
Echter, de toelichting van Draghi op het rentebesluit om 14.30 was veel belangrijker, omdat hij uitzonderlijke extra maatregelen aankondigde om het bankensysteem in Europa te ondersteunen. Banken kunnen als het ware de aankomende drie jaar (!!!) gratis aankloppen bij de ECB voor geld. Dit toont met andere woorden aan hoe verrot het Europees bankensysteem momenteel wel niet is.
Daarnaast was er de grote vraag wat Draghi te melden had over het aankopen van staatsobligaties. De druk en de verwachtingen van de markten is al enige tijd gefocused op het feit dat de ECB toch een veel grotere rol zou moeten gaan spelen in de schuldencrisis. Met andere woorden moet de ECB actief en in grotere mate staatspapier opkopen. De markten kwamen echter vandaag van een koude kermis thuis.

Draghi hield in zijn toelichting namelijk de poot stijf zoals een echte ECB bestuurder behoort en die geketend is aan het verdrag van Maastricht, waarin is vastgelegd dat de ECB niet direct staatspapier mag opkopen. Draghi heeft dus wel het voorwerk vandaag gedaan door de banken te ondersteunen, maar deze voorzet moet vervolgens nog worden ingekopt door de politieke leiders die ,as we speak , aan het vergaderen zijn in Brussel.

Het feit dat Draghi zich betreft het aankopen van staatspapier houdt aan de afspraken is nu nog het laatste waar de ECB nog op teert. Alle sluizen staan namelijk wijd open en vandaag is wat mij betreft het heilige mandaat van de ECB definitief overboord gegooid. Inflatiebestrijding en prijsstabiliteit is vanaf heden ondergeschikt geworden ten opzichte van het stimuleren van de economie en het ondersteunen van banken. De ECB is dus wel lender of last resort voor de economie en de banken, maar niet voor de staten/regeringen.

De regeringsleiders zijn dus nu aan zet. Is er in hun straatje van 'striktere begrotingsbeleid & automatische sancties, 26 noodfondsen, fiscale integratie, meer macht naar Brussel en vertrouwen uitspreken' nu ook ruimte gekomen voor een amendement van het mandaat van de ECB? Wie de resultaten van de EU-top moge weten, mag het zeggen. Alles lijkt mij mogelijk dus ook een machtswijziging betreffende de ECB..............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis