dinsdag 13 december 2011

Iran komt steeds nadrukkelijker op de voorgrond


Op de achtergrond van de nieuwsberichten vanuit Europa betreffende de Eurotop, stijgende kapitaalmarkrentes en recessieberichten, spelen er steeds meer ontwikkelingen omtrent Iran.  Als we momenteel geen europroblematiek hadden gehad dan had het koffiezetautomaatgesprek ongetwijfeld gegaan over de dreiging en de ontwikkelingen vanuit dit land in het Midden-Oosten.

Ten eerste onderschepte Iran een Amerikaanse drone (een onbemand vliegtuig) anderhalve week geleden dat bezig was met een spionagevlucht naar nucleaire activiteiten in Iran, toen het volgens het Amerikaanse leger technische problemen kreeg. Deze blunder heeft Amerika internationaal lelijk in zijn hemd gezet, enerzijds met de onderschepping van het voertuig dat door Iran triomfantelijk wereldkundig werd gemaakt met het publiceren van de onderstaande foto, en anderzijds nadat Obama vriendelijk vroeg of Iran het voertuig terug aan de VS wilde geven.
Maar de Iraanse autoriteiten reageerden vandaag simpelweg dat de drone nu onderdeel is van de bezittingen van Iran.


Verder kwamen er vandaag onbevestigde berichten dat Iran zich aan het voorbereiden is op het sluiten van de straat van Hormuz, een strategische zeestraat waar dagelijks veel olie over wordt vervoerd. Er wordt over deze wateren zo’n 20% van de dagelijkse wereldproductie vervoerd.










De olieprijs reageerde steeg direct fors op de de dreigende sluiting van deze straat, ondanks dat het bericht vrijwel direct ontkend werd.




De Europese Unie en de VS hadden Iran eerder al gedreigd met sancties (bijv een olie-embargo) waarop Iran het westen waarschuwde dat de olieprijs wel eens naar de 250 $ kon gaan stijgen
Een scherpe stijging van de olieprijs zal ongetwijfeld een verder negatief en knellend effect hebben op de Europese en Amerikaanse economie, dus is het in deze kwestie het Westen dat met eventuele sancties zichzelf in de voet kan schieten. 

wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis