dinsdag 15 mei 2012

Deflatie; een negatieve spiraal?


Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2007/2008 wordt er in economenland een enorme water versus vuur discussie gehouden wat precies de trend is met betrekking tot de ontwikkeling van het algemene prijspeil.

De vraag simpelweg gesteld; is de huidige economische periode onderhevig aan deflatie óf is de weg ingeslagen naar een (zeer) hoge inflatie doordat centrale banken wereldwijd de geldkraan volledig open hebben gedraaid?

En wat is dan precies dat deflatie? Inflatie dat kennen we allemaal wel; in de volksmond houdt het in dat elke maand of elk jaar de prijzen hoger zijn en dus dat alles duurder wordt. Het geld is in die periode minder waard geworden.
Deflatie is exact het omgekeerde; goederen worden goedkoper waardoor de koopkracht van geld groter wordt; je kunt met dezelfde euro's , dollars of yens méér kopen.  En dat is juist waar de centrale banken en overheden momenteel zo bang voor zijn; immers de jaren van de Grote Depressie (de jaren '30) stonden bekend om een deflatoire spiraal.

De negatieve spiraal bij deflatie is namelijk de volgende;
doordat de consument kennis heeft van het feit dat goederen in de toekomst goedkoper zullen zijn, zullen de consumenten hun aankopen uitstellen. Het gevolg is dat er een vraaguitval ontstaan wat een drukkend effect heeft op de prijzen van goederen en uiteindelijk ook de lonen. De werkloosheid stijgt door de vraaguitval ook erg snel.
Het is ook zeer moeilijk om uit deze cirkel te komen; Japan heeft ongeveer sinds 1990 last van deflatie en sindsdien heeft de centrale bank en de overheid steeds geprobeerd de economie te stimuleren om weer in de inflatie terecht te komen. De rente in Japan staat daar ook al 20 jaar op 0%. Herkenbaar wellicht? Want de vergelijking met onze situatie nu wordt door economen snel getrokken.

De voordelen zijn er uiteraard ook; wie wil immers nou niet dat de prijzen van spullen goedkoper worden?
Het gevolg voor Japan is geweest dat daar de private eigendommen (het spaargeld van de Japanners) alsmaar zijn toegenomen. De overheidsschuld van Japan mag dan wel de hoogste zijn ter wereld (door de pogingen de economie aan te zwengelen) maar daar staat dus deze spaartegoeden tegenover.

En dan nu de ontwikkelingen van nu; het verhaal van de Nederlandse huizenmarkt en de betreffende prijsdalingen is intussen wel doorgedrongen bij de Nederlandse burger. Het zijn vooral de DUURZAME goederen (producten die men voor een langere periode gebruikt) die minder gekocht worden en dus onderhevig zijn aan deflatie. Denk hierbij vooral aan televisies, computers, wasmachines etc die goedkoper worden.
Maar ook auto's; als u er aan denkt een (nieuwe) auto aan te schaffen dan zult u na het lezen van dit bericht
voorlopig nog wel even wachten denk ik zo.

Zelf viel ik steil achterover van de volgende aanbieding (zonder reclame te maken want dit geldt dus voor de gehele sector) ; De Aygo .

Tot zover de schets over deflatie; en dan laat ik nog het effect van het komende korten op de Nederlandse pensioenuitkeringen achterwege, ook gezien de laatste renteontwikkelingen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis