woensdag 2 mei 2012

Waarom Zilver?



Het werd maar weer eens tijd om een stukje te schrijven over goud en/of zilver. Momenteel zijn de edelmetalen niet of nauwelijks te vinden in het algemene nieuws,omdat er bijv. voor goud geen nieuwe recordprijzen te noteren vallen.
Desalniettemin zijn recordprijzen niet ver verwijderd (ongeveer 40.000 euro per kilo voor goud tegen het record van omstreeks 44.000) en nog belangrijker is dat de fundamentele argumenten nog altijd hetzelfde zijn voor de beide edelmetalen.

Bijvoorbeeld, het blijkt dat met name de centrale banken van groeimarkten als Rusland, Mexico etc recent weer goud aan het opkopen zijn en dus als het ware een harde bodem onder de markt leggen.Het feit dat centrale banken nu netto opkopers zijn van goud is toch decennia niet voorgekomen.
Voor beide metalen geldt bovendien de algehele regel dat ze beide niet tot in het oneindige zijn bij te drukken zoals nu met alle belangrijke valuta in het financiële stelsel gebeurt om de schulden te herfinancieren.

Echter, in dit stuk focus ik meer op kleine broertje van goud namelijk zilver. Why Silver? Dat is de vraag die ik zal beantwoorden in de komende alinea's. Wat zijn de eigenschappen van zilver die het edelmetaal aantrekkelijker maken dan goud?

1).De belangrijkste reden is dat het stukken goedkoper is. Goud is van de elite; zilver is het geld van het volk. Zilver is zo ongeveer 50 keer goedkoper dan goud momenteel en wordt ook wel A Poor Man's Gold genoemd. Wanneer goud niet meer te betalen is, dan is daar altijd nog zilver nietwaar? Als de massa van de mensen ervoor kiest om het vermogen in zilver te stallen en dus het algehele vertrouwen in euro's/dollars etc opzegt.....

2) Historisch gezien is de Goud-Zilver ratio om en nabij 1:15. Dit houdt in dat je voor een gram/ounce/kilo goud 15 gram/ounce.kilo zilver kunt kopen. Nu dat de ratio het afgelopen jaar weer is opgelopen naar 1:50 blijkt dus al dat zilver nog het nodige heeft in te halen zo leert de geschiedenis.

3) Goud wordt met alle moeite uit de grond gehaald om het vervolgens oersaai in een kluis te stoppen; zilver wordt geconsumeerd/toegepast in de industrie. Ongeveer de helft van de jaarlijkse zilvermijnproductie wordt toegepast in alles waarvoor zilver tegenwoordig wordt gebruikt; van zonnepanelen, tot mobieltjes en tot DVD's; tot zelfs enkele geneeskrachtige functies. Met andere woorden; de bovengrondse hoeveelheid zilver wordt door de industriële toepassingen verbruikt en wordt steeds kleiner. Na olie is zilver de meest toegepaste grondstof en over olie is het men nu wel eens dat deze opraakt nietwaar?

4) Gold is an ensurance of your wealth, Silver is an investment.
 Mensen die hun vermogen willen vastleggen in edelmetaal kiezen voor goud omdat dit een verzekering van het vermogen betreft, vooral in moeilijke en uitzonderlijke tijden.Goud houdt altijd zijn waarde; vb. met een gram goud kun je bijv. al 2000 jaar ongeveer 20 broden kopen.
Maar zilver is een investering, omdat het in tegenstelling tot goud zoveel meer potentieel heeft vanwege o.a de al genoemde redenen. Men ziet ook dat wanneer de goudprijs stijgt , zilver vaak een tikkeltje harder mee omhoog lift.




Er zijn nog vele andere redenen aan te wijzen in faveure voor Zilver , maar ik beperk me in dit korte stukje tot de kern.
Sommigen refereren eraan dat Goud en Zilver al zodanig zijn gestegen dat deze zich in een bubbel bevinden die op barsten staat. Echter, wanneer bijv. Nederlandse pensioenfondsen nog altijd in papier-gerelateerde assets investeren en niet bijv in Goud (ok op één fonds na dan) én wanneer er nog altijd miljarden door de centrale banken in de wereld worden bijgedrukt; dan volgt niets anders dan de conclusie te trekken dat er van een bubbel zeker géén sprake is.  Verkoop uw goud en zilverwerk voorlopig nog niet ( ringen, armbanden etc etc.)

Wanneer er op termijn nieuwe rondes van geld bijdrukken nodig zijn om bijvoorbeeld een land als Spanje te redden (of de in nood zijnde banken aldaar), dan zult u zien hoe het echte geld zal reageren.....De geruchten van LTRO 3 door de ECB doen vandaag overigens al de ronde.

Tot slot voor de liefhebbers nog een vrij recent filmpje;





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis