dinsdag 29 november 2011

Goud en zilver; de oerbeginselen van geld



Steeds meer mensen denken eraan om goud (of zilver) te kopen. Ook de hoeveelheid publiciteit en bedrijven die zich met goud en zilver bezig houden nemen alsmaar toe.(ook aan de vraagkant; juweliers roepen in de krant op om uw goud in te leveren) Mensen storten zich in toenemende mate op goud, echter van een hype is nog lang geen sprake.De echte hype is pas daar wanneer mensen hun vertrouwen in geld verliezen.  Er is heel veel over goud en zilver te vertellen, maar in dit stuk behandel ik kort waarom de keuze van het kopen ervan wordt genomen en behandel ik verder wat de eigenschappen en de verschillen van beide edelmetalen zijn.

Goud


Te beginnen met goud. Wat is goud? Goud is de basis en de kern van geld, of zelfs het oerbeginsel ervan. Goud is al duizenden jaren en binnen ongeveer 99% van de culturen gezien als waardevol of gezien als geld.
Valuta die in die duizenden jaren hebben bestaan hebben in het begin goud als koppeling of onderpand gehad om de waarde van deze valuta te waarborgen. Het probleem is echter dat deze koppeling historisch dan wordt losgelaten waardoor uiteindelijk de waarde van de desbetreffende valuta implodeert ( kijk bijv. naar het Romeinse of het Spaanse rijk). Indien er een nieuw systeem of valuta wordt opgestart dan wordt er steeds weer teruggekeerd naar het goud.
En nu is het de Amerikaanse dollar en de andere valuta van nu die aan het inflateren zijn. Het is niet goud dat meer waard aan het worden is, maar het geld (uitgedrukt in goud) wordt minder waard. Immers is goud niet productief; we halen uit de grond en stoppen het in kluizen. Dit proces is mooi en nader uitgelegd door James Turk  in het volgende filmpje;


Zilver

Dan zilver. Wat is zilver? Zilver is het kleine broertje van goud. Zilver heeft dezelfde monetaire functie als goud, alleen heeft het daarnaast nog een andere functie. Zilver wordt verbruikt in de industrie op allerlei manieren; zilver wordt gebruikt in mobieltjes, zonnepanelen, flatscreens en zo kun je nog wel een tijdje doorgaan. Zilver heeft zelfs geneeskrachtige mogelijkheden.
De verhouding van het zilver is ongeveer 50-50; ongeveer 50 % wordt gebruikt als investering (baartjes en zilveren munten) en de andere helft in de industriële toepassingen. Zilver is net als olie een grondstof die door het verbruik opraakt. Wordt zilver op den duur meer waar dan goud?:


De keuze


En dan de keuze; goud of zilver? Mensen die overwegen om edelmetaal aan te schaffen gaan vaak voor "the number one shiny yellow metal" en dat is natuurlijk goud;  Goud is in de kern de verzekering van het eigen vermogen.
Zilver heeft echter meer potentieel zo blijkt ook uit bovenstaand filmpje. Daarnaast wordt zilver ook niet voor niets "A poor man's Gold" genoemd wijzend op het feit dat men voor zilver kiest, omdat men goud niet (langer) kan betalen...

Wat je met de huidige crisis ziet is een verschuiving terug naar de edelmetalen. En dit proces zal de komende tijd door blijven gaan omdat de edelmetalen, in tegenstelling tot geld, niet kunnen worden bijgedrukt......

4 opmerkingen:

  1. Goud is is de kern van de kern van geld, en zelfs het oerbeginsel ervan.

    Deze zin graag aanpassen:P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geldt het dan ook als het zilver in een sieraad zit? Want dan heb ik het de afgelopen jaren goed gedaan =P

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al eens gekeken in de vitrines bij een juwelier?
    Sieraden krijgen straks de status terug die ze vroeger hadden, namelijk als luxegoed...

    En ik krijg nog een nieuw boek binnen die k ga lezen ... k geef wel aan wanneer je dan van je sieraden af moet :P

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis