woensdag 30 november 2011

"Hysterical actions of Central Bankers and Politicians: At Euro's End"

Wat een dag weer vandaag, zowel op politiek niveau als op de financiële markten. Eigenlijk wilde ik even geen bericht plaatsen op deze blog, maar gezien de ontwikkelingen van vandaag ben ik het haast wel verplicht. De vingers om te typen jeuken.

Vanmorgen was het de heer Olli Rehn (Economische zaken) die doodleuk publiekelijk verkondigde dat we 9 cruciale dagen ingaan voor de euro. Waarom is dat opvallend? Simpel omdat in de afgelopen crisisjaren het de economen waren die spraken over "5 voor 12"-momenten maar dit keer was het dus een politicus die met een doomsdayscenario op de proppen kwam.
En verder kloppen de Europese politici aan bij het IMF voor noodsteun omdat ze zelf hun eigen problemen niet kunnen oplossen. Laten we maar niet over reputatie en aanzien in de wereld gaan hebben.

Vervolgens werd al het negatieve nieuws overschaduwd door een algehele gecoördineerde interventie van Centrale banken (de FED, ECB, Bank of England etc.). In Sesamstraattaal gezegd is besloten dat het gemakkelijker is voor banken om in dollars te handelen en om dollarleningen aan te gaan. Het prijskaartje dat aan de dollar hing is als het ware verlaagd. Dit doen de centrale banken omdat de onderlinge markt van banken volledig is vastgeroest door de crisis en een herhaling van 2008 in de lucht hangt. Het Europees geldsysteem staat op het punt te imploderen.

De snelle denker ziet gelijk al dat deze maatregel symptoombestrijding is. Immers, het probleem van te grote schulden van staten waardoor banken/investeerders/pensioenfondsen etc geen vertrouwen in het Europees geldsysteem meer hebben, is vandaag niet anders geworden.  Een bekend gezegde is nog altijd; het vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Dus de heer Rehn heeft gelijk. De politici zijn nu aan zet om het vertrouwen terug te brengen. Zucht.
Dit hebben we al vaker gehoord; wederom komt er een Top der Toppen aan, ditmaal over 9 dagen,  waar de politici MOETEN handelen. En de recente geschiedenis wees uit dat elke keer de uitkomsten van een dergelijke top halfslachtig waren en dus tekortschoten.
Dus over 9 dagen zullen we zien of er een algehele oplossing op tafel ligt; dit moet een verhoging van het Europees Noodfonds inhouden met al dan niet een grotere betrokkenheid van het IMF; of het moet het invoeren van zogeheten Eurobonds zijn, hoewel je deze optie praktisch al kunt doorstrepen.

Dus toch maar even extra geld pinnen komende week?


Wordt vervolgd....

2 opmerkingen:

ShareThis